Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГКПП Рудозем-Ксанти ще увеличи обмена на хора и бизнес през границата

Строителството на новия граничен пункт Рудозем-Ксанти на българо-гръцката граница се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество "Гърция-България 2014-2020" и държавния бюджет.

„Изграждащият се граничен контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“ е от изключително значение за развитието на икономиката и туризма на България и Гърция“. Това отбеляза министър-председателят Стефан Янев, който разгледа на място строителните работи на обекта. Той очерта перспективата ГКПП на границата с Гърция да бъде завършен до края на годината. По този начин ще бъде облекчен трафикът на автомобили към нашата съседка.

Заедно с това отварянето на граничния пункт ще благоприятства развитието на региона и ще повиши трансграничното сътрудничество в посока увеличаване на обмена на хора и търговия. По отношение на готовността от гръцка страна премиерът заяви, че ще бъдат проведени необходимите разговори на междудържавно ниво, тъй като отварянето на този пункт е изключително важно и за България, и за Гърция.

Министър-председателят е изтъкнал и важността на изградената инфраструктура. Всичко е направено добре – четири ленти във всяка посока, две ленти за автомобили, една лента за тежък трафик, една лента за автобуси. Освен административната сграда, има и сграда за медицинските органи, които ще могат да проверяват влизащите от посока Гърция.

Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, който придружи премиера, посочва, че ГКПП Рудозем  е изграден по всички европейски изисквания. "В края на годината ще бъде въведен в експлоатация, с което нашият ангажимент като страна е изпълненен“, уточнява той.

Отварянето на граничния пункт ще благоприятства развитието на региона. То ще повиши трансграничното сътрудничество за увеличаване на обмена на хора и търговия.

В отговор на журналистическо запитване дали с определения от миналата година бюджет на АПИ е обезпечено строителството на големи инфраструктурни проекти премиерът Стефан Янев коментира, че в сектора има огромен проблем, тъй като се налага фирмите да инвестират собствени средства. Бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“, заложен в Закона за държавния бюджет за 2021 г., е 382 млн. лв., а в същото време са зададени поръчки за над 2 млрд. лева. Министър-председателят напомни, че правителството е предложило изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година. Окончателните промени във финансовата рамка обаче ще бъдат взети след дискусия в парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във