Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Гьолът" Белене засмука още 25 млн.лв. от Корпоративна търговска банка

Докато продължават пазарлъците да има или да няма атомна централа "Белене", кой да я строи и как, част от компаниите, които бяха заложили на проекти, съпътстващи изграждането й при предишния й "старт", отдавна фалираха.

Такъв е случаят със "Съни Ривърсайд Резиденшъл" АД, чиито собственици са други две акционерни компании - "Съни инвест" и "Ривърсайд Резиденшъл Парк". Заемите, които завличат дружеството към дъното, са отпуснати от Корпоративна търговска банка през 2008-а както следва:

- 5 февруари - 1.440 млн. евро;

- 14 май - 11 млн. евро.

Кредитът е необходим за изграждане на жилищен комплекс, който трябва да задоволи всички нужди около строителството на АЕЦ "Белене": седем блока с 208 апартамента (обща РЗП 18 000 кв. м), подземен паркинг за 220 автомобила (РЗП 5800 кв. м), пет еднофамилни ВИП къщи (РЗП 1600 кв. м), търговско-административен комплекс (РЗП 7800 кв. м), cпopтни плoщaдĸи, oтoплитeлнa цeнтpaлa, улици, градинки и т.н. Общата стойност на начинанието е 24 млн. евро.

Замисълът е комплексът да бъде построен навреме, за да посрещне експертите на руския партньор "Атомстройекспорт", които ще монтират "железарията" в централата. Ето защо вcичĸи обекти трябва да бъдат въведени в eĸcплoaтaция на етап... зaвъpшeни "дo ĸлюч". А първата копка на комплекса е направена през 2008 г. - малко след като КТБ отпуска необходимите средства. Ръĸoвoдитeл и главен изпълнител нa пpoeĸтa е фирма БИAД-C OOД, собственост на друг "герой" от по-ново време - Светослав Глосов, бивш председател на Камарата на строителите в България, бивш директор на Агенция "Пътна инфраструктура", а сега клиент на Темида (по делото за тежката катастрофа край Своге на 25 август миналата година).

По онова време "Ривърсайд Резиденшъл Парк" е собственост на тогавашния енергиен бос Богомил Манчев чрез перлата във фирмената му корона - "Риск Инженеринг" АД. С други думи - нищо кой знае какво за отбелязване.

Далеч по-интересно е житие-битието на "Съни инвест" АД. Към датата на тегленето на кредитите от КТБ то е собственост на физическото лице Венцислав Веселинов Панчев и на юридическо лице "Вивес" ЕАД, чийто притежател се казва Венета Костадинова Николова.

В края на 2011-а, когато на хоризонта пред трезора, пред централата и сателитното й градче все още няма даже облаче, собствеността върху "Вивес" АД е прехвърлена на други две лица - никому неизвестния Александър Атанасов Цветков и бъдещия супермен на държавното обвинение Бисер Андонов Лазов.

А три години по-късно, когато адът се е отприщил с всичка сила върху главите на всички, Цветков и Лазов се изнизват по терлици и прехвърлят (според протокола от последното общо събрание на акционерите, проведено на 11 декември 2014 г.) горещия картоф в пазвите на други два бушона - Николай Василев Брейчев и Кирил Тодоров Тодоров.

Какво трябва да се разбира под образното словосъчетание "адът се отприщи"? Ами... най-малко четири неща:

- на 29 март 2012 г. Министерският съвет приема решение № 250/29.03.2012 г., с което отменя Решение №260 на МС за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене";

- на 4 октомври 2013 г. Богомил Манчев е обвинен в създаване и ръководене на организирана престъпна група, наложена му е мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1 млн. лв., а фирмата майка в империята му - "Риск Инженериг" АД, е пратена в наказателнопроцесуалния фризер: блокирани сметки, иззета документация, запечатани архиви и т.н.;

- на 20 юни 2014 г. БНБ постави КТБ под специален надзор, иззе началническите правомощия на Цветан Василев и вкара в трезора квестори.

Съвсем логично, през 2015 г. "Съни Ривърсайд Резиденшъл“ сдава багажа в буквалния смисъл на думата. На 17 октомври 2016 г. Софийският градски съд обявява несъстоятелността на АД-то, прекратява неговата дейност, налага възбрана и общ запор върху всички негови активи и постановява осребряване на имуществото. Според списъка на вземанията, приети от съда, дружеството дължи на КТБ (в несъстоятелност) над 21 млн. лв., на НАП - над 2 млн. лв., и на Богомил Манчевото "Ривърсайд Резиденшъл Парк" АД - над 1.5 млн.лева. 

Справка в специалния бюлетин за продажба на синдиците, администриран от Министерството на икономиката, показва, че синдикът на "Съни Ривърсайд Резиденшъл" - Росен Милошев, предлага имотите му на търг два пъти. Първото наддаване е било на 27 юни, а началната цена - 3.659 млн. лв. - е що годе приемлива за "онова", което трябва да бъде продадено: поземлен имот в Белене на ул. Бенковска № 1 (9575 кв. м) и жилищен комплекс с подземен паркинг (жилищни сгради с апартаменти и офиси, които са с обща РЗП от 12 341 кв. метра). Наддаване обаче не е имало, защото на търга не се е явил нито един потенциален купувач.

За 15 октомври синдикът Росен Милошев беше обявил втори търг, този път с начална цена 2.927 млн. лева.

За да бъдем коректни, няколко минути преди началото на фактическото наддаване - към 15 часа, ние се свързахме със синдика Росен Милошев. В разговор по телефона той обяви, че друг търг отново няма да има, тъй като до изтичане на крайния срок за подаване на наддавателни предложения в банката не е внесен нито един задатък за участие (292 707.04 лева). Специално за "БАНКЕРЪ" Милошев обясни, че в най-скоро време ще бъде изготвена нова оценка на предлаганото имущество, която трябва да бъде одобрена от събранието на кредиторите и приета от съда. Едва след това той ще получи нов "мандат" за обявяването на следващ търг.

Най-вероятно тази оценка със сигурност ще е още по-ниска. Не защото "така повелява законът", а защото масовата практика е такава: "изстискване" на продажната цена до... появата на правилния купувач. Стига, разбира се, общото събрание на кредиторите и съдът по несъстоятелността да проспят тази врътка.

В случая би трябвало да се случи точно обратното. Не за друго, а защото третото правителство на ГЕРБ отмени решението от 2012-а за спиране на по-нататъшното разширяване на "гьола Белене", рестартира строителството на атомната централа и в момента върви процедура за подбор на най-щедрия потенциален инвеститор. Или казано на по-простичък език, икономическото оживление в района е неизбежно, тъй като 100% от управляващите и 90% от опозицията искат АЕЦ "Белене". Така че синдиците на КТБ, по чието искане "Съни Ривърсайд Резиденшъл“ АД е обявено в несъстоятелност, трябва да почерпят за днешния провален търг. Защото, ако се беше появил участник и беше дал исканите 2.927 млн. лв., те какво щяха да сторят? Най-много да пият по една студена вода, тъй като въпросните милиони директно щяха да заминат към НАП. И... толкоз по този въпрос!

Facebook logo
Бъдете с нас и във