Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гьоков: Няма пенсионер с пенсия, по-ниска от декемврийската

В резултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската, увери от парламентарната трибуна социалният министър Георги Гьоков. Министърът бе изслушан по искане на ГЕРБ-СДС. Те попитаха колко от пенсионерите и по какви причини получават намаляване на доходите си спрямо последните месеци на 2021 година. "Този проблем е следствие от решения на 46-ото Народно събрание, без да ги квалифицирам като популистки, а единствено като решения, довели до усещането за несправедлив подход при определяне на пенсиите", отговори Гьоков.

Няма по-ниска пенсия за месец януари спрямо пенсията от декември 2021 г. Това се отнася както за пенсиите за трудова дейност - пенсии за осигурителен стаж и възраст и за инвалидност, така и за социалната пенсия за старост и за инвалидност, пенсиите за военна и гражданска инвалидност и персоналните пенсии. Размерите на пенсиите на всички пенсионери са повишени от 25 декември 2021 г., като средното увеличение на изплатения размер на пенсията е 12,9 процента и отговаря на среден ръст от 61 лева и 25 стотинки. Това се отнася за 2 млн. и 47 200 пенсионери. Изключение е само при 945 пенсионери, за които или няма промяна, или има намаление в размера на пенсията, обясни министърът. А това са пенсии, за които има грешно подадена информация и не са преизчислени на този етап, на които е променен видът на получавания доход, например преминават в по-ниска група степен на увреждане и неработоспособност, и такива, за които е влязло в сила разпореждане на длъжностно лице за промяна на размера на пенсията.

В сравнение с декември 2021 г. през януари 2022 г. 1 068 100 пенсионери получават по-малък общ сбор от пенсия и допълнителната сума към нея - ковид добавката, каза министърът. Причината е преди всичко в това, че през декември размерът на изплатената допълнителна сума към пенсията е 120 лева, докато през януари 2022 г. е 60 лева. Няма намаление на нито една пенсия, увеличение има на всички пенсии, българите са подведени от ковид добавката, подчерта Гьоков.

Новият начин за определяне на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 г. и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва влияние върху пенсиите на т.нар. категорийни работници, при които има разлика между стажа в календарно време и общият превърнат осигурителен стаж. На това основание при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат осигурителен стаж от първа и втора категория труд, процентното увеличение на пенсията е по-малко от обявения среден размер на увеличението от 12,5 на сто. Министърът уточни, че хората, чийто доход е по-малък през януари спрямо декември, ще бъдат компенсирани, като първите плащания ще бъдат извършени с пенсиите за февруари. Нужни са 104 млн. лева за шест месеца, но средствата са налични.

Трябва да имаме предвид, че ковид добавката няма да се изплаща до безкрайност, подчерта още министърът. И допълни, че трябва да се търси някакъв начин да бъдат компенсирани тези пари, които са добавени към пенсията. Според него ситуацията около пенсиите в последните месеци е следствие не само от действие и бездействие на парламентарно представените партии, но и следствие от политическото говорене.

А бившият социален министър и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева заяви, че пенсионерите е нямало да могат да издържат зимата и месеците октомври, ноември и декември, ако са нямали добавката от 120 лева. Без тези добавки ние щяхме да имаме протести на пенсионерите отвън, смята тя. "Ние трябва да направим всичко необходимо да не се създаде отново обществено напрежение с компенсациите, които предстоят да бъдат дадени", призова Сачева. По думите й това е възможно да се случи, защото през февруари пенсионерите ще вземат две компенсации - за януари и февруари, а след това през март отново ще вземат една компенсация. "Нашият апел е да се обмислят много добре тези решения, особено свързаните с компенсациите", каза тя. По думите й трябва да се намери механизъм, с който пенсионерите да имат ясна представа кое формира основната им пенсия и кое представлява добавката.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че ковид добавката трябва да се изплаща от Агенцията за социално подпомагане /АСП/, защото това плащане няма общо с осигурителния принос. "Всички български граждани са равни пред ковид кризата", каза Адемов. И припомни, че в края на 46-ия парламент служебният кабинет е предложил актуализация на бюджета на ДОО, а министърът на финансите - 1,6 млрд. лв. да се разпределят като ковид мерки. Въпросните 120 лева са били предложени от ДПС на база възможния финансов ресурс. "

Според Драгомир Стойнев от БСП Националният осигурителен институт трябва да започне да плаща ковид добавката отделно и хората да знаят, че тази добавка е временна и е нещо различно от пенсиите. Ако хората не разберат, че до юни тази добавка свършва, наистина ще има много голямо напрежение, допълни той.

Димитър Ганев от ДБ отбеляза, че няма намалена пенсия, но има хора с по-нисък доход, защото социалната добавка беше намалена от 120 на 60 лева. Когато ковид си отиде, трябва и добавката да си отиде заедно с ковида, изтъкна той. А от "Има такъв народ" не взеха отношение във връзка с изслушването на социалния министър.

Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия от ПП изтъкна, че пенсионната система по същество е система на справедливостта. Той отчете, че от 2009 г. насам в пенсионната система са се натрупали много несправедливост. Затова се планира до края на юни детайлен анализ на пенсионната система, в която да се предвидят мерки, които да влязат в сила от юли и реално да започнат да работят по премахване на тази несправедливост. Сред мерките Арабаджиев визира актуализацията на пенсиите спрямо осигурителния доход, за продължаване на увеличаване на коефициента за стаж. 

Цончо Ганев от "Възраждане" критикува социалния министър, че се е оправдал за допуснатата грешка с политическо говорене и не са получили ясни и конкретни отговори на поставените от тях въпроси, свързани с инфлацията и плановете на управляващата коалиция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във