Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гинка Върбакова влиза в Надзорния съвет на ЧЕЗ?

На общо събрание на 27 ноември служители на "Инерком" на Гинка Върбакова ще бъдат назначени в Надзорния съвет на "ЧЕЗ България", съобщава чешкото издание "Лидове новини". Според изданието самата Върбакова ще влезе в надзора на дружеството "ЧЕЗ Електро". 

"Условието е преди всичко да бъде приключена сделката, тоест да бъдат преведени парите. Освен това, както знаем, има още едно препятствие, а то е отрицателното мнение на българската комисия по конкуренцията, но във всеки случай ЧЕЗ, поне засега, прави всички стъпки, за да може да има такава сделка", уточни главният редактор на чешкото издание Веселин Вачков пред БНР. По думите му условието за това е дотогава да бъде приключена сделката, което означава превеждане на парите. Друго препятствие е отрицателното мнение на българската комисия по конкуренцията за тази сделка. 

"Лидове новини" разяснява, че представители на централното управление на ЧЕЗ обещават, че ако "Инерком" не изпълни договорните условия до общото събрание, неговите мениджъри няма да бъдат назначавани 

От Комисията за финансов надзор съобщават, че са постъпили уведомления за общи събрания на две от дружествата в групата ЧЕЗ България - "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение". В предварителния дневен ред е решение да бъде назначен регистриран одитор, който да одитира годишния финансов отчет за 2018 година. Включена е и точка "Разни". 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, през октомври Комисията за защита на конкуренцията отказа на "Инерком" на Гинка Върбакова да образува ново производство по сделката с чешкото енергийно дружество ЧЕЗ. Върбакова предприе този ход, след като през август напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните й паркове. При първото производство за концентрация КЗК реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение бе обжалвано пред Върховния административен съд както от фирмите на Върбакова, така и от чешкото дружество.

Сега в мотивите си антимонополистите, начело с председателя си Юлия Ненкова, казват, че комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел. И се е произнесла. Решението й обаче не е влязло в сила  точно защото по него има обжалвания пред съда.

Делото във ВАС по решението на КЗК, с което блокира сделката за активите на ЧЕЗ в България, е насрочено за 14 май 2019 година.

Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital, пък обясни пред една от телевизиите у нас, че международна финансова институция със сериозна репутация вече е потвърдила, че ще финансира сделката. Той не посочи името й, но каза, че тя е сред топ 10 на инвестиционните банки в света. Заемът за покупката щял да бъде синдикиран, като водеща ще е споменатата кредитна институция. Именно тя се очаквало да подготви и пласмента на дълга. Скарлатов беше категоричен, че средствата няма да дойдат от България. По думите му самоучастието на "Инерком" (т. нар. екуити) ще е около 25-30% и финансовото й състояние позволявало спокойно това да се случи. Другите 70% ще са по линия на синдикирания  заем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във