Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гинка Върбакова: Обидена съм, че името ми се превърна в нарицателно

Най-обидното беше говоренето на малко име, ставането на името ми като нарицателно, без нкой да пожелае да се запознаем, да разговаря с мен. да види компаниите ми. Процедурата тече повече от година. Никой до този момент не ни потърси и не попита какви сме. Ако някой е имал притеснения можеше да дойде. Намираме се в законова държава, пазарна икономика, не могат да бъдат ограничени по този начин правата на инвеститорите. Ако се връщаме към национализация това са едни далечни и тъмни времена. Това заяви пред NOVA новата собственичка на активите на ЧЕЗ в България - Гинка Върбакова

Ако сделката между фирмата й "Инерком" и ЧЕЗ бъде възпрепятствана, това ще е нарушаване на инвестиционния интерес, смята Върбакова.

Тя увери, че смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща.

Фирмата "Инерком" била 100% нейна собственост. Върбакова от 20 г. се занимавала с частен бизнес, а от десет с енергетика, и в частност с фотоволтаици, твърди самата тя. 

"Аз съм едноличният собственик на компаниите. Това се вижда от Търговския регистър”, заяви Върбакова.

Тя не успя да обясни защо  чешката държава е избрала именно нейната компания

"Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. По принцип при такъв вид финансиране, защото покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия”, посочи Гинка Върбакова.

Тя обаче призна, че компанията, която участва в процедурата, е на 1 година:"Това е компания, зад която стоят моите компании. Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тя няма опит и е с капитал от 50 хиляди лева. Според българското законодателство, тя можеше да е и с 2 лева капитал". 

 „Практиката е при такъв вид финансиране да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика”. И допълни, че активите на нейните компании се оценяват на около 100 милиона лева.", обясни Върбакова за начина, по който ще финансира сделката.

"Нашето име беше в медиите от една година. И досега никой не ни потърси, за да ни попита кои сме", възмути се дамата. 

Тя призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично. Но отхвърли твърденията, че Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ

„Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”, посочи Върбакова

На въпрос "милионерка ли е", тя отговори положително. По думите й активите на нейните компании се оценяват на 100 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във