Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гинка продължава медийната си обиколка

Снимка: bTV

Новата собственичка на активите на ЧЕЗ Гинка Върбакова продължава медийната си обиколка. След като даде интервю за NOVA телевизия и БТА, тя не пропусна да говори и пред конкурентната bTV. 

Според новите твърдения на Върбакова "продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на комисията за енергийно и водно регулиране". Пред bTV собственичката на "Инерком"  отрече да познава премиера Бойко Борисов, нито бизнесмена Христо Ковачки. Енергийната министърка в оставка Теменужка Петкова й била "приятелка и позната", но не е знаела за намеренията на „Инерком” да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.

Върбакова е категорична, че ако Комисията за защита конкуренцията одобри сделката, няма пречка за финализирането й.

От КЕВР потвърдили, че ако става въпрос за прехвърляне на акции между ЧЕЗ и „Инерком” няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза. Подобна процедура би се наложила единствено, ако като обезпечения към банката, която финансира сделката, се заложи част от електроразпределителната мрежа.

И Върбакова обясни, че това няма да се прави и сделката ще е по същия ред, по който преди шест години „Енерго Про” купи активите на немската „Еон” в Североизточна България.

„Аз съм крайният собственик, вижда се от Търговския регистър. Не работим с офшорни компании”, посочи Гинка Върбакова.

Върбакова заяви, че ще бъде направено прехвърляне на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита и само ще бъде сменена собствеността. Тя отрече да има намерение да продава ЧЕЗ в близките година-две.

Facebook logo
Бъдете с нас и във