Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гилотината падна над „Агромах“

Повече от година беше необходима на държавното обвинение да подготви обвинителния акт срещу  ръководството на строителната фирма "Агромах".

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че отговорност за данъчни престъпления в случая ще се търси от шест човека. Сред  тях е и соченият за собственик на компанията Методи Бачев. Неговото име обаче формално не е вписано в управлението на дружеството. След като всички те са били призовани, за да им бъдат предявени обвиненията, изведнъж се оказало, че и шестимата са тежко болни. Освен това и се лекуват в едно и също здравно заведение - в болница "Софиямед". Те са изпратили на държавното обвинение съотвентните уведомления за своето "неразположение".

Това от своя страна предизвика друга проверка - този път в частната клиника. Нейни представители пък побързаха да съобщят, че са оказали "пълно съдействие" при проверката на документите на приетите в болницата шефове  на "Агромах". Стана ясно, че повечето от тях са постъпили на лечение след... пътен инцидент. Само  един от тях  претърпял урологична операция.

Още през март миналата година  в ."БАНКЕРЪ" публикува текст под заглавие "Отмъщението "Агромах", в който зададохме въпроса: "Започва ли истинската война на титаните, или за пореден път ставаме свидетели на режисиран спектакъл, в който първите мъже в държавата (омазани в маслото на зависимостите) разиграват пехливански схватки на тепиха на популизма?"

Причината беше предприетият по това време истински десант срещу фирми, определяни като "мастодонтите" в изцеждането на държавни пари от торбата, отредена за пътното строителство, за които се ширеше убеждението, че отдавна са част от "орбитата" на управляващите.

Тогава под ръководството на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП и служители на НАП, направиха показна акция, съчетана с претърсвания и изземвания на документи от офисите на търговските дружества "Агромах" ЕООД и "Пътища Пловдив" АД, базирани на територията на Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Впечатляващо чевръсто проверяващите установиха, че чрез кухи фирми строителната група "Агромах" е ощетила бюджета с 14 млн. лева. Това съобщи прокуратурата веднага след проведената акция. Още тогава държавното обвинение обясни, че за целта са ползвани "буферни" дружества и фалшиви документи.

По това време ние изразихме съмнения, че действията на прокуратурата са закъснели, защото точно в. "БАНКЕРЪ" още от 2011-а е започна да информира обществеността за "необичайните" от гледна точка на икономическата логика начини, по които работи дружеството нарушител.

Още в публикацията си "Агромах" - фаворитът на всяка власт" (от 15 април 2011-а), описахме и "методиката", по която шефовете на дружеството успяват да спечелят сърцата на всички силни на деня. Като се тръгне от президента Георги Първанов, мине се през експремиера Сергей Станишев и бившия градоначалник на Благоевград Костадин Паскалев и се стигне до дейците от ГЕРБ, които също "обгрижваха" старателно тази строителна компания - чрез поръчки за милиони.

Случаят с "Агромах" никак не е за подценяване. Отдавна е известно, че е практика, особено за строителните предприемачи, да работят с кухи фирми или да продават на социалнослаби индивиди свои дъщерни дружества, затънали в задължения.

Но пишем многократно и кой носи вина за това. Придружено с факти и аргументи. А той е единствено законодателят. Уж за да спре тези прехвърляния, преди години той делегира на Националната агенция по приходите извънредно правомощие тя да разрешава всяко сливане на компания. Но случайно или не, същият този законодател беше "пропуснал" текст, който да постанови НАП да има и същото задължение при продажбата на фирми. Що се отнася до "злоупотребите с ДДС", едва ли е тайна, че именно тези "врътки" трудно могат да бъдат осъществени на данъчен инспектор, който при възстановяването на сумите със сигурност да пропуска да забележи точно тези кухи фирми.

Още през март миналата година прокуратурата съобщи, че дружествата от групата на "Агромах" и "Пътища Пловдив" са ползвали доставки именно от две буферни дружества - "Кей пласт" и "Кей транс гео". Чрез тях са били предоставяни фалшиви документи (вероятно фактури за покупки). По този начин те са укривали ДДС - чрез представянето на фалшиви документи за данъчен кредит към буферните фирми. Самите буферни дружества пък получавали фалшиви документи за схемата от кухи фирми, регистрирани на социалнослаби лица. И така, според прокуратурата, се "оформила" общата щета за бюджета в размер на 14 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във