Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гешев предложи Борислав Сарафов за втори мандат начело на НСлС

Борислав Сарафов

Заместникът на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на Националната следствена служба. Предложението е подписано от главния прокурор Иван Гешев и двама членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Светлана Бошнакова и Йордан Стоев. Те мотивират предложението си с това, че е Сарафов е човек от системата, притежава безспорни професионални и нравствени качества, има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител, което е безспорна гаранция за неговите административни и ръководни умения. Изброяват се постиженията на Националното следствие в мандата на Борислав Сарафов, оценен като "изключително успешен".

Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Започва професионалното си развитие през 1996 г. като следовател в Окръжна следствена служба, София. През 2001 година става заместник районен прокурор в Районна прокуратура, град Сливница, а през 2001 година е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура-София. От 2007 година е прокурор в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховна касационна прокуратура. През 2011 година е назначен от Висшия съдебен съвет за първия административен ръководител на новосъздадената Апелативна специализирана прокуратура. Заема тази длъжност до 2013 година, когато става заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. От 18 декември 2017 г. е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

Освен главния прокурор и трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, право на номинация има и правосъдният министър. Служебният ресорен министър Крум Зарков междувременно призова следователите да кажат кой искат да ги ръководи през следващите пет години.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във