Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германското правителство ще намали прогнозата си за икономическия растеж

Германското правителство ще намали прогнозата си за растеж на най-голямата европейска икономика през следващата година, съобщава немското списание "Шпигел" (Der Spiegel). Според изданието кабинетът ще се придържа към прогнозата си, че икономиката на Германия ще нарасне през тази година с 0.5% и следователно ще избегне рецесия.

Правителочакванията сиството възнамерявало   да публикува официалните си прогнози на 17 октомври. И според източници на агенция Ройтерс правителството на Германия ще намали значително прогнозите си за растежа на икономиката през следващата година.

Говорител на Министерството на икономиката обаче заяви, че не може да коментира, тъй като прогнозите на правителството все още не са готово.

В началото на октомври водещи икономически институти в Германия, чиито прогнози се  използват от управляващите в Берлин, намалиха числата за очакваниятя си. Те обявиха, че очакват немската икономика да нарасне с 0.5% през тази и с 1.1 през следващата година.

Това не е добра новина за България, тъй като Германия е най-големият ни и важен търговски партньор. Вече 8.27 млрд. евро е стойността на търговския стокообмен между България и Германия през миналата година, което е ръст от 10.1% спрямо 2017-а, сочат данните на Германската федерална статистическа служба. Резултатите подкрепят  очакванията за рекорд при търговията. Българският износ отново изпреварва вноса от Германия, като търговският дефицит за най-голямата европейска икономика е в размер на 320.62 млн. евро. Страната ни е изнесла стоки на стойност 4.29 млрд. евро за немския партньор  (нарастване с 12.3% спрямо 2017 година).

"Вече можем да твърдим, че при това развитие след още пет години ще прекрачим границата от 10 млрд. евро във взаимната търговия", коментира данните д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Изминалата 2018 г. бе добра и по отношение на инвестициите. По данни на БНБ преките инвестиции от Германия надхвърлят 150 млн. евро. Няколко нови германски инвеститори, предимно от аутомотив сектора, избраха България като инвестиционна дестинация.По данни на Българската народна банка преките германски инвестиции от 1996 до 2017 година възлизат на 3 256.6 млн. евро. За този период Германия е четвъртият по големина инвеститор в България след Холандия (8.120 млрд. евро), Австрия(5.926 млрд. евро) и Гърция (3.852 млрд. евро).

По данни на Българската агенция за инвестиции около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски компании или фирми  с германско участие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във