Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германският боклук става все по-мръсен

Германия изгаря почти всичките си отпадъци и този процес е напът да се превърне във все по-голям враг на околната среда заради ескалиращата енергийна криза. В последния си опит да се преборят с нея, германските регулатори планират да облекчат или дори да премахнат лимитите на количеството замърсяващи атмосферата вещества, които пещите за изгаряне на смет отделят при генерирането на енергия.

Изправен пред риска от режим на тока и от спирания на захранването през тази зима, Берлин отстъпва от ангажиментите си за опазване на околната среда. Промяната включва съживяване на централите на въглища, които трябва да компенсират орязаните руски доставки на природен газ в резултат на санкциите срещу Кремъл след руската инвазия в Украйна.

Федералната агенция за околна среда вече планира да позволи на пещите за изгаряне на боклуци, които генерират около 6% от енергията, потребявана от германските домакинства, да увеличат с една трета емисиите от азотен двуокис и дори, за известен период, да отменят изцяло таваните. Циментовите заводи също ще получат по-гъвкави емисионни критерии. 

На територията на Германия работят 150 обекта за горене на смет и рискът от влошаване на качеството на въздуха е повсеместен. Съветникът за околната среда на консултантската фирма "Екопол" - Кристиян Теберт - коментира, че страната "вече има лошата слава, че нарушава година след година европейските лимити за емисиите от азотен двуокис" и че "премахването на ограниченията за пещите за смет и в частност за циментовите заводи, ще е поредното отстъпление".

В центъра на проблема е амонякът. Химикалът се използва за неутрализиране на емисиите от азотен двуокис - основен виновник за градския смог и за киселинните дъждове, които увреждат дихателните пътища и почвата. Доставките на амоняк обаче стават все по-проблемни, защото за производството му се използва природен газ.

Промяната на правилата може да влезе в сила при огромен недостиг на амоняк, който става все по-реален. През август вълна от затваряния на заводи за производството на химикала заля Европа, заради рекордните цени на газа, орязали производството и оставили в действие едва 50% от производствения капацитет. Ако газовият недостиг продължи, индустриалните пещи скоро ще останат без наличен амоняк. Липсата на предлагане на химикала може да наруши и доставките, необходими за третиране на емисиите от работещите на дизел камиони, които се движат по транспортната мрежа на Германия.

Лобистите и работещите в сектора на чистотата са убедени, че германските власти ще одобрят плана, защото има малко алтернативи на управлението на боклуците - Берлин забрани наземните сметища през 2005-а и сега изгаря около 25 млн. тона отпадъци всяка година. Този процес е част от жизнено важната инфраструктура на страната и трябва да се приемат временно увеличени равнища на вредните емисии, за да се съхрани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във