Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германски концерн открива завод за авточасти в Пазарджик

Откриват нов завод за автомобилни части на германската фирма „Костал“ в Пазарджик на 1 август. 

На церемонията e поканен премиерът Бойко Борисов, както и външният министър Екатерина Захариева. Ще присъстват Андреас Костал, собственик на германския концерн и Йоахим Грабовски, управител и генерален мениджър на чешкото представителство на компанията. 

"Привличането на чуждестранни инвеститори на българския пазар е една от основните цели, които си поставя правителството. Приоритет и в областта на външната политика е прилагането на по-прагматичен и ориентиран към икономиката подход, който да работи в посока подобряване имиджа на България пред чуждия бизнес и популяризирането на страната ни като добра среда за инвестиции", обясни Захариева.

„Костал“ започва да развива дейност в България през 2011 г., в град Смолян. През септември 2016 г. германската фирма за производство на автомобилни елементи разширява дейността си като започва сътрудничество с няколко големи български доставчици. Взето е решение да инвестира в Пазарджик под името „Костал България Аутомотив“ ЕООД. 

Новооткритото предприятие е изградено в Индустриалната зона на града, на площ от 60 декара. Инвестицията на германски концерн само в сградния фонд на новия завод надхвърля 30 милиона евро - построени са 2 цеха със застроена площ 10 000 кв. м., очаква се да бъдат построени още 2 големи цеха с обща площ 15 000 кв. м. Към момента в предприятието в Пазарджик работят 250 души. Планира се до края на 2018 г. броят на работниците да достигне до 1200, а през следващите 3 години - до 2 400. 

Германската компания има 17 000 служители в целия свят и над 2 млрд. евро оборот годишно. Фирмата спазва свои правила за етичен бизнес, справедливо отношение към работниците и стриктно спазване на законодателството на държавите, в които инвестира. „Костал“ се гордее със системата си за последваща квалификация и преквалификация на служителите си, като в момента се изгражда и учебен център, който ще работи в традициите на германската система за професионална квалификация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във