Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германски гигант пуска автобусни линии от България до Загреб, Любляна, Залцбург и Мюнхен

Зеленият европейски гигант за транспортни услуги – FlixBus добавя нови маршрути към мрежата си и удвоява броя на държавите, до които може да се достигне директно от България.Вече пътниците на FlixBus имат избор от дестинации в Хърватия, Словения и Германия, съобщават от компанията.

От София и Пловдив вече може да се достигне без прекачване до Загреб, Любляна, Филах, Залцбург и Мюнхен. До новите дестинации ще пътуват нощни автобуси седем дни в седмицата. Най-бързият нов нощен маршрут от столицата е до Загреб, откъдето пътниците лесно могат да продължат пътуването си само с едно прекачване до най-популярните ваканционни дестинации по Адриатическото крайбрежие, като Опатия или Задар, или до няколко по-малки градове в Далмация или на полуостров Истрия. 

FlixBus започна дейността си на българския пазар през 2018 г., предлагайки маршрути до Унгария, Австрия и Румъния. През месец май тази година компанията обяви, че започва да предлага пътувания и от Пловдив. Днес българите могат да пътуват със зелените автобуси директно до шест европейски държави.

Компанията се грижи за технологиите, билетите, обслужването на клиентите, планирането на мрежата, както и маркетинга и продажбите, а местните партньори са отговорни за работата на автобусите. По този начин FlixBus успява да изгради най-голямата междуградска автобусна мрежа в Европа и осигурява над 7000 работни места за шофьори на автобуси.

Сделка в Турция

Водещият европейски превозвач официално е подал искане пред турските регулатори за придобиването на втората по големина компания за автобусни превози в страната. "Компанията ще бъде постепенно интегрирана в разширената мрежа на FlixBus, която вече предлага повече от 350 000 ежедневни връзки до над 2000 дестинации в 28 европейски страни и САЩ. Сделката ще влезе в сила след одобрение от съответните власти и се очаква да приключи през следващите седмици", се казва в позиция на немското дружество. 

FlixBus е създадена през 2013 г. след дерегулирането на автобусния пазар в Германия, където междуградските пътувания отдавна са доминирани от държавните влакове на Deutsche Bahn. Скоро се разшири и до други европейски страни, които също извършиха подобни мерки за дерегулация. Сега компанията предлага услуги в 30 страни, включително Германия, Италия, Франция, и Полша. FlixBus е обслужила 45 милиона пътници през 2018 г. в Европа и в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във