Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германската Metro не харесва чешката оферта за продобиване

Немската група Metro, която управлява вериги магазини за търговия на едро и дребно, отново отказа офертата на чешкия милиардер Даниел Кретински да я купи. Офертата от 16 евро за обикновена акция е твърде ниска, обясниха от Управителния и Надзорния съвет на компанията от Дюселдорф в съвместно изявление.

Metro е "значително подценена по отношение на рентабилност и стойност", категорични са мениджърите. Опасенията са, че групата можела да бъде обременена след поглъщането с високи дългове, което пък може да доведе до драстични негативни последици за рефинансирането и икономическите перспективи на групата.

Metro отчете значителен ръст на приходите за третото тримесечие ден по-рано.

Милиардерът Кретински купи дял в Metro през миналата година заедно със своя инвестиционен партньор Патрик Ткач и в плановете му влиза да поеме управлението на немската група. Офертата му чрез инвестиционното му дружество EPGC е за общо около 5.8 млрд. евро, е с валидност до 7 август. Освен това милиардерът обвързва сумата с минимален праг на придобиване на 67.5% от обикновените акции. Според него 16 евро на акция е атрактивна цена.

Но Управителният и Надзорният съвет на Metro явно гледат на нещата по различен начин. "Цената, предлагана от EPGC, е неподходяща, защото сериозно подценява Metro и препоръчваме на нашите акционери (...) да не приемат предложението", обяви изпълнителният директор на Metro Олаф Кох.

През последните години мениджърът започна преструктуриране на компанията, като възнамерява да фокусира Metro върху търговията на едро. През третото тримесечие Metro отчете значителни ръстове.

В момента Кретински вече контролира малко под 33% от обикновените акции на Metro.

Beisheim Holding  и Фондация Meridian, които притежават повече от 20% от акциите, не са коментирали офертата на чешкия милиардер.

Metro има широка мрежа и у нас - 13 магазина в България и две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. Метро Кеш енд Кери влезе у нас през 1999 г. - в София и в Пловдив. В момента групата притежава по два магазина в двата най-големи града в страната, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

"Метро Груп" обединява около 270 000 работници по целия свят, като 53% от тях са в Германия. Със своите канали за разпространение групата е активна в 31 страни.

Основана е през 1964 г. от проф. д-р Ото Байзхайм със създаването на първия склад на едро с пряка продажба "Metro Cash & Carry" (англ. плати и вземи – вид магазини, в които стоката се продава опакована, в по-големи количества, и се взема на място, без доставка в къщи). Днес "Метро" е четвъртият по големина търговец на дребно в света, а  Ото Бейзхайм, семейство Ханиел и семейство Шмид-Рутенбек притежават 55.7%  от капитала, т.е. по 18.56% всеки от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във