Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германия ще предложи жена за член на Борда на ЕЦБ

Германският финансов министър Олаф Шолц ще предложи жена за член на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя ще заеме мястото на Сабине Лаутеншлагер, единствената жена в Изпълнителния съвет на ЕЦБ, която неочаквано обяви оставката си миналия месец - повече от две години преди да изтече мандатът й.

В интервю за германската телевизия NTV Шолц заяви, че очаква процесът по назначаването да премине „много бързо“. "В обществото, в което живеем, винаги трябва да гледаме как са съставени тези съвети", каза Шолц, като добави, че "напълно мъжките клубове не са добра идея".

Еврогрупата ще вземе решение през ноември. Не се очаква претенциите на най-голямата икономика в Европа да бъде оспорена от други страни.

Повод за неочакваната оставка на най-високопоставения германски служител в ЕЦБ е, че Лаутеншлагер е влязла в спорове относно решението на централната банка от по-рано да рестартира гигантската си програма за изкупуване на еврооблигации (програмата за "количествени улеснения"), според информация на Wall Street Journal.

Facebook logo
Бъдете с нас и във