Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германия ще финансира азерския газ за Европа с над 1 млрд. евро

Германия ще помага на Азербайджан да изгради своята част от Южния газов коридор. Берлин ще отпусне кредит в размер на 1.2 мрлд. евро на Баку, съобщава DW, като се позовава на писмо от германското финансово министерство до бюджетната комисия в Бундестага. От кореспонденцията между държавния секретар на финансовото ведомство  Йенс Спайн и председателя на парламентарната комисия Петер Бьорингер става, че сумата е предназначена за дружеството Southern Gas Corridor. 

Тази държавна компания управлява и финансира развитието на газовото находище "Шах Дениз" в Каспийско море, разширяването на Южнокавказкия тръбопровод, изграждането на трансатлантическия тръбопровод (TANAP) и Трансадриатическия тръбопровод (TAP).

"Тези доставки на газ трябва да имат значителен принос за осигуряване на доставките на газ за Европа и Германия", се казва в писмото.

Заемът трябва да бъде възстановен от постъпленията, генерирани от проекта, с подкрепата на Азербайджан под формата на държавна гаранция, пише още Спайн. По-конкретно парите ще бъдат използвани за рефинансиране на дела на компанията в "Шах Дениз" и турския газопровод TANAP.

Освен това ще бъде разгледано заявление за гаранция за експортни кредити за още 500 млн. евро за финансиране на германски доставки и услуги, предназначени за частта на ТАР между турско-гръцката граница и Италия.

TANAP и TAP са съответно турската и европейската част на Южния газов коридор.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) одобри заем от 500 млн. евро за TANAP през октомври 2017 г. Финансова подкрепа предостави и Световната банка. През февруари Европейската инвестиционна банка одобри най-големия си единствен заем за енергиен проект - 1.5 милиарда евро за Трансадриатическия тръбопровод (TAP).

Доставките на природен газ от находището "Шах Дениз" за ЕС ще са в обем от 10 млрд. кубически метра. Южният газов коридор, благодарение на който ще се осъществява пренос на газ от Каспийско море и Близкия изток, е проект, който ще отслаби зависимостта на Европа от руски природен газ. Стойността на газопровода ще е 40 милиарда долара.

Наскоро вицепрезидентът на държавната петролна компания на Азербайджан Виталий Беглярбеков обяви, че работата по изграждането на Южния газов коридора върви по план. 

Очакванията са, че доставката на газ за България, Гърция и Италия ще започне до 2020 година.

Още през юли тази година обаче Азербайджан ще започне да изпраща газ за Турция по Трансанадолския газопровод (TANAP). Последната част от него е отсечката Баку - Тбилиси - Ерзурум - Истанбул - ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във