Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германия отваря 5G мрежата си за Huawei въпреки натиска от САЩ

Новият закон за сигурността в Германия няма да забрани на китайския производител Huawei да доставя технологии за 5G мобилни мрежи в страната. 

Наредбата ще бъде публикувана през тази седмица и ще потвърди решението на Германия да запази равнопоставени условия за доставчиците на телекомуникационни мрежи от ново поколение, въпреки призивите на САЩ китайският гигант да бъде включен в "черните списъци". 

Германските телеком оператори се противопоставиха на исканията на Вашингтон с аргумента, че забраната на Huawei може да добави години закъснения и милиарди долари разходи за разгръщане на 5G мрежи. По-бавният интернет ще повлияе както на домакинствата, така и цели предприятия - особено в автомобилостроенето. 

През май САЩ наложиха експортни санкции на Huawei през май по обвинения в кибер шпионаж. Преди седмица Европейският съюз предупреди за риска от увеличение на кибератаките срещу мобилните мрежи от следващо поколение. В доклада се споменава, че в определени случаи атаките идват от структури, подкрепяни от правителствата, но в документа Китай не бе назована като заплаха. 

В новия германски закон е заложено изискването, че мрежовите оператори Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland ще бъдат задължени да идентифицират и прилагат засилени стандарти за сигурност към критични мрежови елементи.

Доставчиците на технологии трябва да бъдат сертифицирани като надеждни, като предоставят на клиентите правни средства да ги изключат и да търсят щети, ако се установи доказателство, че оборудването е било използвано за шпиониране или саботаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във