Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германия обмисля национализация на своята част от "Северен поток 2"

Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия обмисля национализацията на немския участък от тръбопровода "Северен поток - 2" и свързването му с терминал за получаване на втечнен природен газ. Това съобщи "Дер Шпигел", позовавайки се на свои източници.

Според тях федералното правителство иска да отдели германската част на газопровода и да я свърже с терминала за втечнен природен газ. От Der Spiegel напомнят, че "Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа на страната и по този участък може да се транспортира газ директно до Южна Германия. Експертите обаче имат опасения, че разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Освен това подобна мярка ще изисква допълнителни одобрения.

Съществува и несигурност по отношение на правата на собственост. Компанията оператор Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита и затова е назначен временен управител.

Но германските власти се страхуват най-много от контрамерки от страна на Русия, по-специално от ответна национализация на собствеността на германски компании в Руската федерация. Министерството на икономиката все още не е коментирало плановете, но посочва, че въпросът за използването на съществуващата инфраструктура за връзка с терминала за втечнен природен газ е важен фактор.

По-рано германският министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабер заяви, че потреблението на природен газ трябва да се намали във всички области, където е възможно, тъй като страната е в газова криза.

Строителството на "Северен поток - 2" беше завършено на 10 септември миналата година. Газопроводът има две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно, които се простират от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

По време на изложението SPIEF-2022 главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Северен порок 2" е готов да доставя газ за Германия по всяко време.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във