Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германия може да се откаже от производството на някои стоки заради дефицита на газ

Недостигът на природен газ може да доведе до прекратяване на производството на някои стоки в Германия. Това заяви Йорг Ротермел, управляващ директор в браншовата организация Асоциация на химическата промишленост (VCI) в интервю за в. "Файненшъл таймс".

„Има опасност вече да не можем да произвеждаме някои изделия в Германия поради липсата на газ или прекалено високи разходи за енергия, които правят производството нерентабилно“, отбелязва Ротермел.

По неговите думи, някои германски компании биха могли да работят и с енергоносители, различни от синьото гориво, като петрол или въглища. Въпреки това, според оценки, само 3% от потреблението на газ в химическата промишленост може да бъде заменено. "Това не е достатъчно, за да решим проблема си", подчертава Ротермел. 

Петр Цингр, който е главен изпълнителен директор на най-големия производител на амоняк и доставчик на торове в страната "Ес Ка Ве Щикщофверке Пистериц" (SKW Stickstoffwerke Piesteritz), също каза, че ако доставките на газ от Русия бъдат прекратени, то компанията му ще трябва да спре производството си "незабавно". Той отбелязва, че увеличението на разходите за производство на стоки вече е започнало да се отразява негативно на търсенето.

В свой коментар вестник Bild пише, че германското правителство очаква, че през зимния сезон 2022/2023 в регионите на страната може да бъде обявена извънредна ситуация във връзка с дефицита на природен газ.

Според експерти на швейцарската банка „Ю Би Ес“ (UBS) липсата на газови доставки би предизвикала "дълбока рецесия" в еврозоната, като е възможно икономиките да се свият с почти 6% до края на следващата година.

След спирането на доставките на руски газ през "Северен поток" за Европа до 21 юли заради планов годишен ремонт, единствен маршрут за синьото гориво до Западна и Централна Европа остава само транзитното трасе през Украйна. Доставките по "Турски поток" и "Син поток" са за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във