Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГЕРМАНИЯ ИСКА 60 МЛН. ЕВРО ОТ НОКИА

С решението да затвори завода си в западния германски град Бохум финландският гигант Нокиа (Nokia) може да си навлече внушителни финансови загуби. Властите на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира фабриката, изискват от компанията да върне 60 млн. евро, които е получила като субсидии. Ако не си получат парите в брой до края на март, те заплашват финландците със съд.
Цяла Германия възнегодува, когато през януари Нокиа обяви, че закрива завода за мобилни телефони в Бохум и премества производството в Румъния. Всеобщият гняв се засили при новината, че Нокиа е спечелила 7.2 млрд. евро за 2007 година. Мнозина заплашиха, че ще бойкотират продуктите й, а политиците в засегнатата провинция започнаха да мислят как да я накарат да върне субсидиите, които е получила, за да гарантира определен брой работни места в завода си. Сега техните идеи придобиват конкретна форма. Икономическото министерство, базирано в провинциалната столица Дюселдорф, иска от фирмата да върне 41 млн. евро, получени като субсидии, както и 18 млн. евро лихви. Провинцията твърди, че финландският производител е нарушил условията на споразумението за помощите, тъй като не е създал обещаните най-малко 2800 постоянни работни места. Компанията увери, че е дала работа на 3200 работници, но според политиците част от тях са били временно наети и едва 2300 са били на пълен работен ден.
В коментарна рубрика редакторите на германския вестник Ханделсблат обаче излагат тезата, че властите в Северен Рейн-Вестфалия играят на покер с Нокиа. Днес финландците преговарят за изплащането на компенсации на работниците, които ще бъдат съкратени. В същото време финансовият министър на провинцията Криста Тобен дискутира публично възможността да се построи технологичен бизнес парк, за който Нокиа евентуално ще осигури финансиране от порядъка на 30 или 50 млн. евро. Компанията отрича официално да има подобни намерения, но така или иначе те се коментират нашироко от медиите. Именно затова е целият шум, обобщава Ханделсблат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във