Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германия даде зелена светлина за морската част на "Северен поток 2"

Федералната агенция по мореплаване и хидрография на Германия е издала разрешение за строителството на "Северен поток-2". Проведените проучвания за въздействие на околната среда, както и за евентуално въздействие върху корабоплаването в района, където ще минава газопровода са приключени, се казва в официално съобщение на сайта на институцията.

Така строежът на газопровода вече има разрешение за морската част в германски териториални води. Очакват се одобренията на властите в Дания, Швеция и Финландия.

Още преди седмици бяха ясни и плановете на Берлин относно сухопътното отклонение на газопровода - European Gas Pipeline Link (EUGAL), което ще се простира паралелно на газопровода OPAL- от Грайфсвалд до границата с Чехия.Германската национална асоциация на операторите на газопреносни системи обяви, че изграждането на EUGAL е включено в плана за развитие на германската газопреносна мрежа за периода 2018-2028 година. Първите тръби вече са доставени в германските градове Лумбин и Пренцлау за съхранение, а строителството ще започне през второто тримесечие на 2018-а,

Някои подробности остават нерешени, но изданията, гравитиращи около Кремъл изтъкват, че плановете за изграждането на газопровода EUGAL показват на противниците в Европа и отвъд Океана, че Германия е решена да участва в проекта "Северен поток 2", който пък е възможност за Берлин да стане сериозен играч в газопреносния бизнес. 

В Русия са абсолютно уверени, че проектът няма да бъде спрян. И като цяло неглижират всички изказаните остри позиции от Полша и Украйна. Алексей Милър - шефът на "Газпром", твърди, че Киев вече не играе важната роля за доставките на руски газ към Европа, каквато е играл преди 10 или 20 години. Той е категоричен също така, че доставките през северния коридор са по-бързи, ефективни и най-вече по-евтини. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във