Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Германия да ореже с 20% газовото потребление, за да няма режим през зимата

Германия трябва да свие потреблението на пирроден газ с 20%, за да не допусне недостиг и режим през зимата, предупреждава Федералната мрежова агенция (BNA). Нейният шеф Клаус Мюлер е натоварен да контролира ограничението на газовите доставки, ако най-голямото европейско стопанство попадне в енергиен спазъм през студените зимни месеци.

Мюлер коментира за "Файненшъл таймс", че "ако страната не успее да спести целевите 20% от консумацията на газ, съществува сериозен риск от недостиг на суровината". Той посочва също, че Германия ще има нужда от около 10 гигаватчаса допълнителни газови пратки от други източници, за да набави липсващите количества руско гориво. Те ще са основно втечнен природен газ главно от САЩ, както и внос от други европейски държави. Мюлер предупреждава и за огромни разходи за продължителен период от време, за да се премахне зависимостта на страната от Русия и "много високи цени на газа" със сериозни последствия за бизнеса. "Някои производства могат да се изнесат от Германия заради прекалено скъпото синьо гориво и това е трудно за постигане решение", коментира Мюлер.   

Германия е под заплахата на задълбочаваща се горивна криза откакто руският газов гигант "Газпром" редуцира доставките по "Северен поток 1" в средата на юни заради технически проблеми. Оновният газопровод за пренос на синьо гориво до Европа работи с едва 20% от капацитета си. Този срив на количествата суровина тласна нагоре газовите котировки, като базовият европейски индекс скочи от около 66 евро за мегаватчас в началото на годината до 206 евро в следобедните часове на 12 август. Той внесе хаос в усилията на Берлин да попълни запасите в газовите хранилища реди началото на зимата когато потреблението нараства.    

Германските политици обвиняват Кремъл, че като част от процеса на изнудване на Запада заради санкциите за войната в Украйна използва като оръжие износа на енергия. През уикенда германското министерство на икономиката разпореди на всички компании и местни власти да намалят температурата в стаите на работните си места до 19 градуса по Целзий през зимата. В страната е в сила и втората фаза от триетапен извънреден план за газово потребление. Ако бъде обявена най-високата трета степен, която включва режим на синьто гориво за индустриални потребители, BNA трябва да реши кои компании няма да получават 100% захранване.

В интервюто за "Файненшъл таймс" Мюлер определя тази сложна задача като "да подпираш Алпите на раменете си". Но предвид целта да се постигне най-доброто в това тежко положение, той твърди, че "BNA провежда обширни проучвания", за да определи кои фирми да бъдат защитени при евентуален режим. Приоритетна ще е оценката на ефекта от ограничаване на газоподаването върху веригите за доставки на жизнено важни стоки, последствията върху работните места, производството и загубите. В сферите на пакетирането и на логистиката има компании, които изработват контейнери за крайно необходима продукция като лекарства и храни и те могат да се смятат "от системно значение". Както и някои фирми от стъкларската и керамичната промишленост. 

Ключови за зимната подготовка на Германия ще са количествата газ, които страната ще може да вкара в хранилищата. Те, по закон, трябва да са запълнени на 75% до 1 септември, на 85% до 1 октомври и на 95% до 1 ноември. Според Мюлер първата цел е постижима, защото сегашните равнища са 74.4 процента. Докато другите две са "много по-амбициозни". Най-голямото германско хранилище за природен газ в Реден, което е собственост на "Газпром", е пълно на едва 52.3% от капацитета си и дори всички цистерни в него да се запълнят, гориво ще има за едва два месеца и половина, ако Русия спре доставките изцяло, при това, ако зимата не е необичайно студена. Мюлер посочва, че "страната се нуждае от синьо гориво за поне две зими, а не само за една" и че "не е добра опция хранилищата да се опразват за сметка на следващата година".  

Берлин планира да се освободи от зависимостта си от руски природен газ до лятото на 2024-а и министрите "претърсват" глобуса, за да гарантират достатъчни количества втечнена суровина. Страната е регистрирала няколко специализирани кораба, известни като плаващи хранилища за регазификация (FSRUs), които могат да трансформират втечненото гориво обратно в газообразно състояние и да го пуснат по германската мрежа от газопроводи. Два таки съда ще влязат в употреба в началото на 2023-а. Германия строи и три терминала за втечнен газ, макар че експертите предупреждават, че намирането на достатъчни количества суровина е сериозно предизвикателство. По данни на Международната агенция по енергетика, увеличението на експортния капацитет на втечнен газ ще се забави през идните три години в резултат на намалелите инвестиции в средата на миналото десетилетие и на закаснения на строителните дейности.  

Мюлер обобщава, че целевата 2024-а за приключване на енергийния внос от Русия зависи от "множество неизвестни", но е "постижима" при следните предпоставки: ако Германия има действащи шест плавателни съда FSRUs, получава допълнително синьо гориво от съседите си и намали промишленото потребление на суровината. Що се касае до тази зима, Берлин вече обеща, че частните потребители и домакинства ще са защитени от орязване на доставките, но "няма да имат право да консумират огромни количества газ".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във