Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Герговият панаир - пак на прицел

Мине не мине някоя и друга година и парламентаристите се присетят за някоя забравена далавера.

В публичното пространство се разрази поредния скандал, съпроводен с искане  парламентарната комисия за борба с корупцията да предприеме проверка във връзка със скритата приватизация на "Международен панаир Пловдив". Провокирани от активността  на главния прокурор Иван Гешев около  приватизацията , депутатите са решили да поискат от него  да възобнови потъналото в прах  разследва за придобиването на панаира от "Пълдин туринвест", собственост на  Георги Гергов.

За пореден път  бившият кмет на Пловдив, а сега  депутат от ГЕРБ Спас Гърневски е активирал съпартийците си по темата за тази сделка, която той от години определя като "кражбата на века в Пловдив". Разгневения Гърневски припомня, че на 10 ноември 2016 г. пловдивският общински съвет беше взел  решение да сезира националните разследващи органи по случая, но в крайна сметка държавното обвинение тогава е отговорило по  до болка познатия начин - "няма данни за нарушения".

Тук трябва  да припомним, че към тази дата  давността по сделката все още не е изтекла...?!

Това не беше първият опит да се разследва битието Гергово.

Още през лятото на 2010 г.  Пловдивската апелативна прокуратура уж се произнесе, че са намерени достатъчно данни за престъпление при приватизацията на Пловдивския панаир. Тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков взе решение да си поиска панаира обратно и подаде сигнал за нередности и за  скритата му приватизация до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. По това време Трайков в прав текст заяви, че смяната на собствеността на панаира е криминална и държавата е длъжна да си го върни обратно. А  апелативната прокуратура в Пловдив беше разпоредила да бъде образувано досъдебно производство (разбира се с формулировката "срещу неизвестен извършител") поне по три текста от Наказателния кодекс. В документа бяха цитирани престъпления по чл.217 от НК (т.нар. злоупотреба с доверие), по чл.219, ал.1 и ал.2 (за безстопанственост) и по чл. 282, ал.1 (престъпление по служба). Нещо повече -  тогавашният говорител на пловдивското обвинение Пенка Богданова  съобщи специално за в. "Банкеръ", че ще бъде проверена и дейността на "Пълдин туринвест". И че  процентът на собствеността на общината се е "стопил" от първоначалните 75 на сто през  април 2007 г.  до  24.9 на сто.

Тогава Богданова категорично заяви, че
<!--[if-->
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->има основателни предположения за извършено престъпление

<!--[if--><!--[endif]-->

Цялата тази шумотевица, обаче полека утихна и с времето съвсем заглъхна. Затова не е лошо да припомним историята. Още през 2006 г, когато започна кампанията по шумно рекламираното публично-частно партньорство на община Пловдив с Георги Гергов, доста хора започнаха да се съмняват дали не се готви грандиозна далавера. С решение номер 177 на Общинския съвет в Пловдив от 15 юни 2006-а е учредена смесена фирма Пълдин туринвест АД. В решението изрично е записано, че "Пълдин туринвест" се създава с цел да стопанисва и да управлява недвижими имоти в Стария град и за да осъществява туристическа дейност.  До 2010 г. обаче, нямаше данни пловдивското кметство да е видяло и стотинка печалба от съдружието си с „Пълдин туринвест“ в панаира, независимо от сериозния брой на апортираните в капитала му общински терени. Сред тях бяха 12 възрожденски къщи, два имота в резервата Старинен Пловдив, 19 дка до аквапарка на Парк-хотел Санкт Петербург и паркинга пред международния панаир, оранжериите на Градини и паркове и 263 дка градски разсадник. Общата площ на земите, с които общината участва в съвместната фирма, е над 360 декара.
Много скоро след учредяването на това съдружие започнаха да изплуват въпроси от типа: Защо къщите в Стария град, апортирани в новосформираното дружество „Пълдин туринвест“, продължават да се рушат, въпреки грандиозните обещания на Гергов? Защо градът остана без собствен разсадник и бе изправен пред безпрецедентната дилема - или да направи нов, или да плаща наем на новото дружество, за да поддържа зелената система в общината? Не стана много ясно по какви точно причини градът се е лишил от 360 дка земя и от сгради, които общината заложи в съвместния бизнес с олигарха и още други въпроси ?! Отговори  така и не дойдоха.

Но  пък кметството категорично  загуби мажоритарната си квота в съвместното дружество. Съдружници в Пълдин туринвест са община Пловдив и четири юридически лица, собственост на Георги Гергов: Парк-хотел Санкт Петербург, курортната фирма Слънчев ден, ЦУМ и Старият Пловдив. Първоначално капиталът на компанията е 100 хил. лв. с опция за увеличаване до 100 млн. лева. Срещу участието си в Пълдин туринвест Гергов апортира част от активите на Слънчев ден, ресторантския комплекс Пълдин в Стария град, както и два етажа от Церетелевата къща (влизаща в активите на Старият Пловдив). Заедно с това бизнесменът дава обещание да вложи 15 млн. лв. в реконструкцията на най-разрушените сгради в архитектурния комплекс. Следват няколко увеличения на капитала и от 9 май 2008-а той вече е 170 572 235 лева, независимо че първоначалното решение е дружеството да може да увеличава капитала си до 100 милиона. 
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->Общинският съвет решава да стане собственик на част от акциите на държавната компания именно чрез смесеното дружеството с олигарха. Тогавашният кмет Иван Чомаков внася в Министерството на икономиката официално писмо-предложение общината да се включи в преструктурирането на Международния панаир. Само десетина дни след това Министерският съвет приема стратегията за преструктуриране на Международен панаир Пловдив (на 10 ноември 2006 -а). В изпълнение на проекта Пловдивското кметство апортира допълнително в капитала на Пълдин туринвест три имота с обща площ близо 17 хил. кв. метра. Имотите представляват паркингът и зелените площи пред панаира и част от северната крайречна зона. Няколко дни след като тази работа е свършена, и Гергов също прави нови апорти, въпреки че вече е получил своите 25% от Пълдин туринвест. Първото увеличение е на 19 октомври 2007-а, когато капиталът от 100 хил. става 31.4 млн. лева. Следва решение на Пловдивския окръжен съд от 27 декември 2007-а, когато капиталът на дружеството отново нараства - от 31.4 млн. той става 38.6 млн. лева. Това става чрез апорта на хотел Санкт Петербург, който е оценен за 7.2 млн. лева. Последният удар идва с увеличението от 14 октомври 2008-а, когато капиталът на Пълдин туринвест е закован на колосалните над 170.5 млн. лева.
Така Георги Гергов се превръща в пълновластен господар на Пловдивския панаир. 
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->Всъщност каквото и да се напише за еквилибристиките  на пловдивския олигарх, няма да бъде достатъчно. Дали обаче ще бъде направена истинска ревизия на всички тези операции  с много неизвестни.

<!--[if--><!--[endif]-->

<!--[if--><!--[endif]-->

<!--[if--><!--[endif]-->

<!--[if--><!--[endif]-->

 

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във