Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Герджиков обяви железопътния транспорт за приоритет

S 250 3a6802ee b912 41a6 a79b 00b3a4542a4e
S 250 7336aec1 2a6a 4a61 94ea 84feb58d5304
S 250 3169db55 c457 4966 80f6 a9754ced3d4d

Основната ни грижа като отговорно правителство, макар и с кратък времеви мандат, е железопътният транспорт. Това заяви премиерът Огнян Герджиков на откриването на Регионалната конференция „Инвестиционни възможности за транспортния сектор“.

„Нуждаем се от незабавни и смели решения, от решителни политики за спасяването и модернизирането на този прекрасен способ за транспортиране на хора и товари, от сериозни инвеститори. Нуждаем се и от подкрепата на европейските ни партньори“, добави премиерът. 

Герджиков приветства европейския комисар по транспорта Виолета Булц, под чиято егида се организира конференцията. Той изрази очакването си на днешния форум да бъдат дискутирани конкретни инициативи за насърчаване на финансирането на инфраструктурата в Европа. 

Премиерът отбеляза, че през предходния програмен период с европейско участие са били изпълнени редица важни за България инфраструктурни проекти, ползата от които е видима за обществото. Той даде пример с изградената автомагистрална мрежа в южна България, която облекчи транспортните потоци от София към Бургас и южната ни граница с Турция и Гърция.

„Очаквам през настоящия програмен период да се доизградят и основните железопътни линии по същото направление”, заяви министър-председателят. 

Премиерът Герджиков определи като неоспоримо богатство стратегическото положение на страната ни в географски и геополитически план.

„Това положение е благословия, но и изпитание в контекста на съвременните глобални предизвикателства. Въпросът е как заедно с европейските партньори да изберем най-точния алгоритъм за национална транспортна политика в синхрон с европейската“, подчерта още Герджиков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във