Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ спират търговете за т.нар. студен резерв

ГЕРБ ще внесат в началото на следващата седмица промени в Закона за енергетиката, които предвиждат вече да не се провеждат търгове за студен резерв.

"Виждате решенията на коалиционния съвет във връзка с този студен резерв. Реши се да не се провеждат търгове или да се търсят варианти така,че да не се дава възможност да се предоставят пари на досегашните играчи, които чрез търгове, са вземали част от капацитета на студения резерв. Именно за това внасяме тези промени сега", обясни председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

По-рано зам.-председателят на парламента Валери Симеонов също съобщи, управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединени патриоти е обсъдило вариант за намаляване на парите, изплащани по т.нар. студен резерв. 

"Вчера си дадохме сметка, че в няколко случая работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган. В тази връзка вчера взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв”, каза Симеонов. 

През 2018 г.  ТЕЦ "Варна", в която мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС,  действително получи средства за студен резерв, който преди това беше определен за ТЕЦ “Марица Изток”. Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ “Варна”, призна Симеонов. 

По думите му студеният резерв ще бъде намален около 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ “Варна”.

Както "Банкеръ" неведнъж е писал, варненската централа бе закупена от фирма на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов за близо 50 млн. евро от "ЧЕЗ Груп". На по-късен етап като мажоритарен съдружник в нея влезе почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Папазов твърдеше, че Ахмед Доган е платил около 1.4 млн. лв., за да придобие 70% дял във фирмата "Сигда", която е собственик на централата. Според бившия министър цената при сделката с почетния председател на ДПС била по-ниска, защото дружеството имало кредити и задължения.

Преди година най-голяма сума за подсигуряване на мощности получи ТЕЦ "Варна" - 26.5 млн. лева. Договорът за т.нар. студен резерв е до 31 юли 2020 г.  През 2018 г. ТЕЦ "Варна" получи 27,8 млн. лв. за предоставяне на студен резерв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във