Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ: Служебният кабинет използва ББР за политически цели

По-рано тази сутрин бе съобщено, че предстои ревизия в Българската банка за развитие.

Преди по-малко от година Христо Иванов и г-н Мирчев изкараха злободневна новина, но не ми е ясно как служебният министър е свързан с тях. В 44-тото народно събрание имаше комисия, която да разгледа на кои фирми ще бъдат отпуснати кредити. Имаше изнесена информация, че 95% от клиентите на Българската банка за развитие са малки и средни предприятия. Служебният министър използва тази банка за политически цели, коментира Александър Иванов от ГЕРБ в телевизионно интервю.

Коментарът е по повод изказването на икономическия министър Кирил Петков, че около 1 млрд. лева са отишли в общо 8 фирми у нас.

За Иванов това е опит за „претопляне на една манджа”. Той е на мнение, че министър не бива да говори с медийни публикации за кредитите на банка, която е държавна. Иванов смята още, че министърът се е подвел именно по тези публикации.

По-рано тази сутрин бе съобщено, че предстои ревизия в Българската банка за развитие. Очаква се специална комисия да започне спешна проверка в работата на финансовата институция. 

Причината е, че според служебния министър на икономиката има около 1 млрд. лева, които са отишли в общо 8 фирми у нас, част от които били  индиректно свързвани с Делян Пеевски.

"Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона. Над 118 милиона е получил всеки от тях. Огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 - има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има индиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми", каза служебният министър на икономиката.

Той заяви, че е бил изключително впечатлен от тези данни, защото ББР по закон е банката на малкия и средния бизнес, но на практика се оказало, че това не е така, защото от внесения от държавата капитал в размер на над 1.4 млрд. лева, близо 1 млрд. лева е даден на 8 компании

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във