Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ ще ограничава движението на замърсяващи коли в градовете

Група депутати от ГЕРБ внесе законодателни промени, които имат за цел да ограничат движението в градовете на автомобили, които замърсяват въздуха. Измененията са в Закона за чистотата на атмосферния въздух. 

В мотивите към проекта е записано, че текстовете се предлагат, защото е "необходима законодателна промяна, за да бъде допустимо въвеждането на временни забрани за обществено ползване на пътища, участъци от пътища или определени зони от пътната мрежа". 

Според управляващите промените ще доведат до ограничаване на движението на замърсяващите превозни средства, което ще намали емисиите от този източник и съответно концентрациите на фини прахови частици в градовете в дни със завишени нива на замърсяване. 

Мярката ще е приложима за големите градове, а всяка община ще може да я приложи след решение на общинския съвет. Местните власти ще определят също вида на най-замърсяващите превозни средства, обособяването на зони с ниски въглеродни емисии и реда за ограничаването на движението. 

Нарушителите ще бъдат глобявани, предвиждат още текстовете. Глобите ще са в размер от 50 до 500 лева.

Ограниченията няма да важат за превозните средства със специален режим на движение като полицейските, противопожарните коли и линейките. Предлага се също рестрикциите да не са целогодишни, а например в периода 1 октомври - 31 март, тъй като през зимните месеци нивата на замърсяване са по-концентрирани.

ГЕРБ предлагат промените да влязат в сила от юни 2022 година. 

От юли тази година ще бъдат въведени и т.нар. еко-стикери. Стикерът с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е именно да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха.

За екостикерите ще се следи в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. При високи нива на вредни емисии във въздуха в тези градове няма да се допускат леки автомобили от определен еко клас в центъра на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във