Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ се окопа в енергетиката за следващите 5 години

На финала на управлението си ГЕРБ постави назначи свои кадри начело на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), АЕЦ "Козлодуй" и "Минпроект". На 19 април бяха подадени заявления за смяна на бордовете на тези три дружества.

Както и на дъщерни компании като НЕК, ТЕЦ "Марица "Изток 2", "Електроенергиен системен оператор", "Булгаргаз", "Мини Марица Изток", Държавното предприятие "Радиоактовни отпадъци" (ДПРАО).

Начело на БЕХ окончателно застава  бившият шеф на енергийната комисия от предишния парламент и ексдепутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Държавната "Минпроект" ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега бе начело на "Българския енергиен холдинг" и беше в борда на АЕЦ "Козлодуй".

В АЕЦ "Козлодуй" начело остава Наско Михов.

Назначенията в енергийните дружества предизвикаха реакция от лидера на БСП Корнелия Нинова, която отправи остри критики към "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън". 

"Пет пъти предупредихме, че моделът "Борисов" в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание - "Има такъв народ", "Има такъв народ" и "Демократична България", за разграждането на този модел и те пет пъти отхвърлиха тази подадена ръка. Но точно с едно действие бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор – енергетиката. 

Внесохме мораториум за забрана за сделки на предишното правителство и тези нови политически субекти отхвърлиха предложението ни, след като разбраха гафа си, започнаха процедурни хватки, а сега искат да внасят мораториума.

Колеги, късно е за китка. Спешно се излъчиха новите бордове на енергийните дружества, проведоха се общи събрания, произнесе се министърът и документите са внесени в Агенцията по вписванията – всичко това за 24 часа. Направени са промени в БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", "Минпроект". Борисов се бетонира в енергетиката за 5 г. напред", каза Нинова. 

Финалният й упрек към останалите партии бе, че "уж новите субекти са обслужили задкулисието, вместо да се борят с него".

Facebook logo
Бъдете с нас и във