Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ с пет номинации за КЕВР: Пламен Младеновски е техният човек за шеф

ГЕРБ предлага Пламен Младеновски за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е внесено в Народното събрание. В момента Младеновски е директор на дирекция „Електро- и топлоенергетика“ в регулатора. В петък (3 юли) изтича срокът за номинации за председател на КЕВР и членове на комисията.

ГЕРБ имат още четири кандидатури за членове на комисията - бившата председателка Евгения Харитонова, бивш член на борда на директорите на "АЕЦ Козлодуй нови мощности" Георги Добрев, екскмета на Лозенец Любомир Дреков и Валентин Терзийски.

БСП предлага отново за член на КЕВР Димитър Кочков, който и в момента е в регулатора с ресор ВиК

Валери Симеонов пък е предложил отново да бъде избран Владко Владимиров, който и в момента е член на комисията. 

Кремен Георгиев, който в момента е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества и е бивш шеф на столичната топлофикация  е кандидатурата на депутатите от парламентарната група на "Воля". 

В средата на миналия месец се появиха съмнения, че промяната в изискванията за квалификацията на шефа на КЕВР се прави в полза именно на Пламен Младеновски. Досегашното изискване за член на регулатора беше кандидатът да има поне 7 години трудов стаж в сектора. Новият текст предполага той да бъде свален на 5 години, като за председателя на комисията да е трудов стаж на ръководна в сферата на енергетиката позиция.

Според БСП това е напасване на законов текст към характеристиката на вече избран от мнозинството човек. Подобни подозрения изказа и Мая Манолова, която в аванс обяви, че става дума за човек с инициали "П.М.", насочвайки вниманието към Пламен Младеновски.

Естествено, ГЕРБ и ДПС защитиха промяната в правилата в конкурса за ново ръководство на КЕВР с аргумента, че "палитрата на кандидатите" трябва да бъде по-голяма, като се даде шанс и на по-млади хора да участват в управлението на КЕВР. 

Догановата партия бе на мнение, че е време "онези млади хора, завършили енергетика, да не стоят по долинте нива, а когато имат 5 години на ръководна длъжност да заемат полагащото им се място в комисиите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във