Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ прокара ограничаването на замърсяващите коли в градовете

Без дебат в пленарната зала депутатите окончателно приеха промени в Закона за опазване чистотата на атмосферния въздух, според които общинските съвети вече ще могат въвеждат временни забрани за обществено ползване на пътища от замърсяващи автомобили.

Предложенията за промени в закона бяха внесени от ГЕРБ. 

Според управляващите промените ще доведат до ограничаване на движението на замърсяващите превозни средства, което ще намали емисиите от този източник и съответно концентрациите на фини прахови частици в градовете в дни със завишени нива на замърсяване. 

Мярката ще е приложима за големите градове, като местните власти ще определят също вида на най-замърсяващите превозни средства, обособяването на зони с ниски въглеродни емисии и реда за ограничаването на движението. 

Нарушителите ще бъдат глобявани, като глобите ще са в размер от 50 до 500 лева.

Предлага се също рестрикциите да не са целогодишни, а например в периода 1 октомври - 31 март, тъй като през зимните месеци нивата на замърсяване са по-концентрирани.

Очаква се промените да влязат в сила от юни 2022 година. 

От юли тази година ще бъдат въведени и т.нар. еко-стикери. Стикерът с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед на автомобила. Той ще съдържа информация за регистрационния номер на автомобила, името на собственика и екологичния стандарт на колата. Идеята е именно да бъде ограничавано движението на определени автомобили при наднормено замърсяване на въздуха.

За екостикерите ще се следи в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. При високи нива на вредни емисии във въздуха в тези градове няма да се допускат леки автомобили от определен еко клас в центъра на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във