Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ предлага съдържанието на БТА да стане безплатно

Директорът на БТА Кирил Вълчев

Българската телеграфна агенция да се разпространява безплатно за България и чужбина, предвижда проектозакон, внесен от председателя на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов и Тома Биков от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите посочват, че БТА трябва да се превърне в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес. Най-важният резултат от промяната трябва да бъде по-силно противодействие на фалшивите новини.

Платен ще бъде само достъпът до архива на медията, специализирани информационни продукти, произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА. В законопроекта е предвидено Българската телеграфна агенция да получи допълнително около 3 милиона лева за 2021 година.

Проектът предвижда БТА да отразява актове и обръщения на още няколко категории лица (освен президента, председателя на парламента и други), сред които народни представители, юридически лица с нестопанска цел, политически парти, институции на религиозни общности, председателите на народни читалища, представителите на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище, лицата, представляващи българите извън България, институции на Европейския съюз и международни организации, на които България е член.

Актовете и съобщенията трябва да са от обществен интерес и не могат да съдържат информация с търговски характер, която има за цел пряка или непряка реклама на дейността на физически или юридически лица, стоки и услуги.

БТА трябва да стане безплатна в срок до една година от влизането в сила на промените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във