Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ предлага имоти да се отдават в Airbnb и Booking само със съгласие от съседите

ГЕРБ предлагат още рестрикции за отдаването под наем за краткосрочно ползване на имоти през платформите Booking и Airbnb. 

Управляващите искат този процес да минава през одобрението на поне половината съседи. Промените в закона за туризма са в заключителна фаза, след като вече бяха приети от Комисията по икономическите въпроси на второ четене. 

Според експерти в момента има добра саморегулация - в много от случаите съседите са се разбрали собственикът, който иска да отдава краткосрочно, да плаща по-високи етажна собственост, а допълнителните приходи отиват за облагородяване на общите части. 

Това е втори удар по платформите Airbnb и Booking. В Бюджета за 2020 г. бе записано, че собствениците на места за настаняване, предлагани чрез платформи като Airbnb и Booking.com, вече ще плащат патентен данък. Те бяха внесени тихомълком между двете четения на законопроект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и група депутати. 

Според одобрените текстове за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лева. Точната сума, с която ще бъдат натоварени собствениците им, ще бъде определяна от местните власти чрез наредба към Закона за местните данъци и такси. 

До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират. 

Тези мерки допълниха пакета от изменения, които се отнасят до дейността на платформи като Airbnb и Booking.com. Менда Стоянова и лидерът на НФСБ Валери Симеонов успяха да прекарат промени в Закона за туризма през Бюджет 2020. Предложението на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти" е собствениците на тези имоти да ги предлагат само ако са категоризирани по Закона за туризма или пък са регистрирани. Първоначалната идея бе да бъдат задължително категоризирани, но след негативни реакции текстът бе облекчен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във