Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ иска Пеканов да върне ВиК милионите, предвидени за София

Депутатите от ГЕРБ дадоха рамо на кмета на София Йорданка Фандъкова в битката й със служебния вицепремиер Атанас Пеканов за парите за ВиК проекти в София от Плана за възстановяване и устойчивост.  В преработената версия на плана Пеканов оряза проекти в столицата за 200 млн. лв. с аргумента, че България се развива много неравно – пет от шестте региона в България са сред най-бедните в Европа, но София не е сред тях. Тези проекти бяха заложени в плана от правителството на Бойко Борисов.

"Изваждането на тези проекти е аргументирано с евентуалните негативни ефекти за цялата страна, тъй като продължава концентрацията на инвестиции от европейските средства в София, за сметка на изоставащите региони в страната. Дисбалансите ще се задълбочат, ако продължат инвестициите в София. В предишната версия на плана бяха заделени 560 млн. лв. специфично за столицата - с особена тежест спрямо всички останали проекти", обясни вицепремиерът Пеканов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос от ГЕРБ.

Атанас Пеканов поясни, че има и друг проблем - собственик на активите, в които е била планирана инвестицията, би бил концесионерът "Софийска вода". "Има съмнения дали такава държавна помощ би била допустима. Такова становище е било изразено и от Министерството на финансите през октомври 2020 година", уточни той.  По думите му в бъдеще, когато ще има нов концесионен конкурс за управлението на ВиК в столицата, тези активи биха дали предимство на "Софийска вода" пред останалите кандидати. "Имаме притеснения, че тези активи ще останат в концесионера "Софийска вода" и представляват неправомерна държавна помощ", подчерта още веднъж вицепремиерът.

От ГЕРБ контрираха, че тезата за концесионера не е вярно представена от Пеканов и затова имало съответната документация. "Няма концентрация на средствата за София - от 13 млрд. лв. едва 5% бяха заложени за проекти в столицата. Зад тези 5% стоят милион и половина софиянци, а 40% от данъците, които влизат в държавата са от софиянци. Нула процента от тях се връщат в бюджета на Столична община", подчерта депутатката Евгения Алексиева.

Алексиева заяви, че ГЕРБ настояват тези проекти да бъдат върнати в Плана за възстановяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във