Банкеръ Daily

"Спаси София":

ГЕРБ фалира градския транспорт в София с дупка от 100 млн. лева

Необходима е и тотална реформа на Центъра за градска мобилност,  с нов експертен директор, а не партийно назначение, по-малко ръководни позиции, сливане на дублиращи отдели и дирекции в Общината.

Над 100 млн. лв. е финансовата дупка в градския транспорт, който е в практически фалит. Няма пари за заплати, гориво и резервни части, а предвидените в бюджета на Общината пари са много по-малко от необходимите, обяви Борис Бонев от "Спаси София" , които е независим общински съветник. 

"ГЕРБ&ВМРО са в паника, че са на път изцяло да фалират системата в своя мандат. Те нямат идея какво правят - предлагат заеми и единствено хвърлят милиони в черна нереформирана дупка, без никакви идеи как да излязат от нея. ГЕРБ и Фандъкова целенасочено крият информация за реалната ситуация в Центъра за градска мобилност и транспортните дружества", казват от "Спаси София".

Бонев заяви, че в последните пет дни са били внесени пет доклада за наливане на общински пари, с които временно да се закърпи положението.

Според него проблеми има и в бюджета на градския транспорт за 2021 г., внесен в петък вечерта и гласуван още в понеделник. На дискусиите в Столичния общински съвет е станало ясно, че той е основан на нереалистични данни.

Те предлагат спешни действия, които да започнат с извънредно заседание на Столичния общински съвет, за да може кметът Йорданка Фандъкова лично да обясни, колко точно е дупката в момента и колко се очаква да стане тя в края на 2021 г. В момента тези данни се крият, смятат от организацията. Също така трябва да се изработи нов, реалистичен бюджет за градския транспорт за тази година, който да не го фалира, както и пакет от решения, с участието на всички политически сили.

"Безотговорно е да оставим жизненоважна система да бъде управлявана еднолично от съветниците на ГЕРБ и ВМРО, известни с неизгодните си сделки", казва Бонев.

Необходима е и тотална реформа на Центъра за градска мобилност,  с нов експертен директор, а не партийно назначение, по-малко ръководни позиции, сливане на дублиращи отдели и дирекции в Общината.

"Нужни са действия сега и веднага, защото в противен случай ще трябва да се взимат пари от строителството на детски градини, улици, тротоари, паркове. Не можем да позволим на София да бъде завещано това наследство на Фандъкова - и дупки по улиците, и дупки в бюджета", подчерта Борис Бонев.

"В момента всички плащаме с данъците си за некомпетентните решения на ГЕРБ, независимо дали ползваме градския транспорт или не", подчерта независимият съветник

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във