Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГЕРБ даде заден за техническите паспорти на сградите

Посрещнатите с масово недоволство идеи за издаване на технически паспорти на сградите да бъдат отложени с 2 години. Това предложи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков от името на ГЕРБ.

"ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация", написа Николай Нанков във Фейсбук профила си. 

С намек към избирателите Нанков съобщава, че ще се създаде специален фонд. ГЕРБ обмисляли и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях.

"Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок", каза още Нанков.

Първоначалният план бе паспортът за всяко жилище да бъде изготвен до края на 2022 г., а при неспазване на срока собственикът да може да бъде даден на частен съдебен изпълнител.

Основното недоволство на собствениците бе, че срокът е кратък и трудно ще отделят пари за документа. Неговата цена според експерти ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по-стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания и цената ще стане значително по-висока.

Отделно, бе казано, че обследването на сградите е задължително и в случай че собственик откаже да плати за технически паспорт, съответната община ще поеме разхода. След това обаче местната управа ще си търси парите по съдебен ред.

Очевидно заради идващите избори всичко това се отлага, но Нанков така и не разяснява дали ще се прави по този ред паспортизацията на сградите или ще настъпят изменения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във