Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Георги Тодоров: Назначил съм одит на договора за охрана на БДЖ

Назначил съм одит на договора за охрана на БДЖ. Това е заявил служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на среща с председателя на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев, председателя на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова и председателя на Националния железничарски синдикат към КТ „Подкрепа“ Зоринчо Йорданов.

"Още в началото на моя мандат разпоредих да бъдат прегледани всички договори на БДЖ, докато не приключат назначените проверки. Срокът на одита на договора за охрана е 15 дни, след което очаквам резултатите и становище по проверката. Когато докладите бъдат готови, в зависимост от резултатите ще предприема мерки, като при необходимост ще сезирам и съответните служби“, казва още Георги Тодоров.

Според представителите на синдикатите договорът за охрана на БДЖ е сключен при грубо нарушаване на трудовото законодателство, тъй като са освободени над 200 служители на дружеството, отговарящи за охраната. По думите им, това действие не е обсъдено с представители на синдикатите и е в разрез с колективните трудови договори и Кодекса на труда. Според тях договорът не е икономически изгоден за дружеството и води до по-големи разходи.

По време на разговорите е засегнат и въпросът с подобряването на хигиената във влаковете. „Един от основните проблеми в българските железници е занижената хигиена във влаковете. Необходими са бързи и ефективни действия, които да подобрят чистотата и комфорта на пътуване, което да доведе и до увеличаване на пътниците. Очаквам от БДЖ да представят проект на нова методология за почистването“, коментира Георги Тодоров.

Обсъдена е била и темата със зачестилите посегателства над подвижния състав. Министър Георги Тодоров е изтъкнал, че заедно със синдикатите и другите отговорни институции трябва да се намери ефективно решение на този проблем, тъй като животът и здравето на хората е от първостепенно значение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във