Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Георги Гергов иска „сърцата на избирателите“

Изнемощялата  снага на столетницата съвсем се прегъна след последните избори.  Не, че противниците й от ГЕРБ „победиха“, тъй като   числата  показват, че реално само девет на сто от хората  в България „са простили“  за апартаментите, за терасите и за обгрижването на клакьорите на управляващата партия.  Така или иначе тази победа над нищото,  наречено опозиция (на този етап  БСП трудно може да си закичи подобна „брошка“)  даде повод  на  натиканите в ъгъла  стари  муцуни от „Позитано“ 20 да развеят знамената и да поискат отстраняването на Корнелия Нинова.


Без да се превръщаме в оплаквачи на червената началничка,


не е лошо да се замислим , каква точно  „алтернатива“ предлагат критиците й.

Начело на тази агитка застана Георги Гергов, който пръв произнесе „присъдата“ – „Грешни решения ни загубиха изборите. Нинова да понесе отговорност“, категоричен беше олигархът  чиято бизнес кариера започна ...от село Маноле. Той нямал намерение да става началник на червените, но знаел защо столетницата не успяла да стигне до сърцето на избирателите.

Трудно е да си обясним колко дълбоко в сърцата на социално ориентираните избиратели може да стигне точно Гергов. Или разчита на късата памет на отвратения от цялата ни политическа каста народ.

Ето защо не е лошо да си припомним няколко епизода, свързани с  неговата чиста „душа“. Не е трудно да се върнем само няколко месеца назад (през октомври миналата година), за да си спомним, че  Гергов така успя да оплете държавата, която  го дари с 43 милиона. Той доказа, че правителството  и общините  се оказват безсилни да се справят със схемите на великите ни "бизнесмени  приватизатори".  И четвър век вече продължаваме да сърбаме попарата на нашенските "модели" на раздържавяване и да плащаме на хората, които успешно успяха да се впишат в кохортата на получателите (а често и ликвидаторите) на държавните активи, за да напълнят доволно собствените си джобове. Пример за умението на един от тях да извие ръцете на държавата, за да се облажи с нови близо 43 млн. лв., е  "великият"  пловдивски хитрец  Георги Гергов. Десетките опити да бъдат спрени нестихващите му мераци активно и безспир да употребява  държавата  от години претърпяват провал след провал. Както можем да се досетим - купищата  прокурорски проверки дали е  заобикален  закона при приватизацията на Пловдивския панаир  така и не доведоха до резултат. Очевидно, окрилен от надмощието си над държавата, Гергов продължи да смуче с още по-голям апетит. Беззащитна, бездиханна и оплетена в мрежата от безумията на нашенския модел на приватизацията по това време "падна"  и община Варна. Общинският съвет там с  мнозинство от 28 гласа прие решение да откупи историческата Дупка в центъра на града от досегашния й собственик  Гергов, за да може да се отърве от него.  Цената на това "освобождение" обаче  беше  повече от солена -  43 млн. лева.

Година по-рано – през 2017-а „Банкеръ“  излезе с публикация под заглавие „Георги Гергов - мъжът на всички времена“. Поводът беше  скандалът ЦУМ-гейт, който  започна на фона на червената роза, но лека-полека придоби кафеникав цвят . А „Художникът“ на това платно - олигархът Гергов, придоби неудържим размах. Свикналият да получава всичко, което поиска бизнесмен  внезапно се почувства "застрашен". Всъщност бе  застрашена по-скоро  възможността да налапа напълно  и малкото останало държавно участие в перлата на неговата корона - Пловдивският  панаир.


Човекът, който в годините на демокрацията като хамелеон 


премина от синьото, през жълтото и червеното, та чак до кървавото, започна да цапа пейзажа с каквото му падне. И  всички разбраха, че "има нещо гнило", а мнозина потънаха в размисъл какво точно стои зад заклинанието му "аз съм партиен човек"?!

"Партийният" човек беше син по времето, когато прохождаше нашенската демокрация и когато придоби на безценица най-скъпия комплекс на ЦК на отишлата си БКП , известен с името"Слънчев ден". Направи го под "синьо знаме" със съдействието на сините пловдивски депутати. Екс те-ке-зе-сарският началник вече се бе превърнал в обещаващ собственик на свинекомплекс в с. Маноле.

По-късно се преобрази в "социален" човек, след като амбициите му го изстреляха в орбитата на Георги Първанов. Новата му  "мисия" бързо  беше "овеществена"  от следващия социално насочен лидер на червените - Сергей Станишев. Това стана  чрез продажбата (или по-скоро чрез подаряването) на Пловдивския панаир.

Както казахме още тогава - битието Гергово е като "приказка без край"... В зората на демокрацията той успя да "омае" тогавашния син кмет на Пловдив Иван Чомаков и "смесеното дружество" между него и общината за нула време обърна резултата. От 75%  дялово участие в „Пълдин туринвест“ АД и 25%  участие на Гергов при учредяването в своя полза. След серия "врътки" с капитала, видният бизнесмен се оказа основен негов собственик. Така получи владението над  панаира. (Всичко за тази стройно изградена схема в. "БАНКЕРЪ“ описа още през 2010 година. )

Кафе-събеседникът и "приятел" на бизнесмена - Сотир, очевидно не обича да чете журналистически разследвания, които засягат "защитени от закона хора", нищо че е главен прокурор.

Нека не забравяме още един факт: че империята на "омайващия" управленците от всички цветове Гергов се "разраства" винаги чрез... придобиване на държавна и общинска собственост.

Доста удобно той се приспособява към всеки силен на деня  и пред него килимчето винаги е постлано. В инициативата по "опъването" му под краката на Гергов се впуснаха както хората на Костов, така и тези на Първанов и Станишев. И преминавайки по него, той стана собственик на "Парк-хотел Санкт Петербург," на комплекса Слънчев ден, на ЦУМ, на Стария Пловдив. Точно чрез тези дружествата той "оперира" и за да получи 51% от международния ни панаир.

Нека не забравяме и скандала, вихрил се през  същата година ( 2017-а), когато беше лансирана идеята в един от най-красивите български градове - Пловдив, да бъде построен Дом на операта.

Реализацията й,  макар  да беше  повече от примамлива и благородна, разбуни духовете в Града под тепетата. Участието на "властелина на града" - червения активист Георги Гергов, в тази "съвместна инициатива"  предизвика едва ли не гражданско въстание. Причината беше, че Гергов се беше договорил  да подпише тристранно споразумение между общината, държавата и панаира да бъде учредено право за строеж на мястото на палата номер едно в панаирното градче (зад знамената), където да се издигне новият градеж. От сърцето на приватизатора на целия панаир „ще се откъснат“ 4-5 декара, които били напълно достатъчни, да се осигури място за новата опера. По предварителни прогнози сградата трябваше да глътне около 60 млн. лв. държавни средства,  а пловдивската община дори обеща, че ще  се ангажира с финансирането на прилежащата инфраструктура. Това на практика  не беше новина, тъй като трудно някой може да си представи, че социалистическият бизнесмен ще бръкне в собствения си джоб...

Оказа се обаче, че замисълът на това "мероприятие" съвсем не предвижда то да е  безплатно, а е част от сериозна финансова схема.  "Банкеръ"  я описа доста подробно в публикацията си  под заглавие "Гергов ще радва Пловдив с опера". Както тогава посочихме според  градската легенда  цялата схема е била сътворена на... масонска  сбирка  (на местната ложа „Слънце-Ориент”), чиито членове са  и доста прокурори.

Цялата работа обаче далеч не е „слънчева“, тъй като на практика срещу  терен от 5 дка Гергов беше на път да се превърне в строителен предприемач. А той със сигурност умело щеше да успее да похарчи предвидените за градежа 60 млн. лв. държавни пари. Противниците на това начинание още тогава бързо  пресметнаха, че на практика той „отстъпва“ въпросните декари срещу скромната сума от близо...12 хил. лв. за квадратен метър?!

Скандалът беше твърде сериозен и даже 


принуди премиера Бойко Борисов да спре  "начинанието"


Така или иначе, винаги лукаво усмихнат и непреодолимо  "обаятелен", Гергов превръща висшите държавни чиновници в свои приятели. Не пропусна да обяви  даже и премиера  Бойко Борисов. А  държавните началници от своя страна пък от години не се  скъпят за   подаръците си към пловдивския бизнесмен. Но както знаем, едностранни подаръци просто не съществуват.  Да напомним  още една знакова реплика на Гергов от това време -  че "Сотир е негов приятел"...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във