Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

След обсъждане Столичният общински съвет избра Георги Георгиев за свой председател. Той беше предложен от групата на ГЕРБ-СДС на мястото на подалия оставка Елен Герджиков. Останалите партии в СОС бяха категорично против кандидатурата на Георгиев. Според групата на БСП той е прекалено агресивен и невъздържан, подобно е и мнението на "Демократична България". Според Борис Бонев от "Спаси София" предложеният от ГЕРБ не е подходящ за поста, защото е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади. Общинарите се скараха и заради намесата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в решението Герджиков да подаде оставка.

Малина Едрева от ГЕРБ-СДС представи кандидатурата на Георгиев, посочвайки, че той бил сред най-активните общински съветници през този мандат. Георгиев е председател на постоянната комисия по финанси и бюджет към съвета. Той е вносител на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетни разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт. Той е доказан професионалист със солидно образование у нас и в Европа. Има богат опит в теорията и практиката на търговското право, каза Едрева.

Роден е през 1986 г., завършил е с отличие специалност "Право" в Софийския университет, има магистърска степен по Международно търговско право в Лондон. Понастоящем е главен асистент по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В работата си е доказал способността си да създава екип, да управлява хора, да търси аргументирани, иновативни решения. Заставаме зад неговите умения и знания и зад постигането на решения след консенсус, гласеше още представянето на кандидатурата.

Във вторник досегашният председател на общинския съвет Елен Герджиков подаде оставка и като председател, и като общинар. А в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че той е настоял за оттеглянето на Герджиков, защото не се справял с отговорностите си. Критиката на Борисов бе основно към това, че бившият председател на СОС "си мълчал", когато други общинари нападали кмета Йорданка Фандъкова с обвинения, че градският транспорт в София е управляван лошо.

По време на дискусията в СОС общинският съветник Борис Бонев от движението "Спаси София" посочи, че номинацията на Георги Георгиев е напълно очаквана и изтъкна, че Георгиев "много бързо върви по стълбицата на кариерното си развитие в СОС". Първо беше назначен за председател на най-важната комисия по бюджет и финанси в СОС. Сега, на средата на мандата, Георгиев вече е предложен за председател на СОС, констатира Бонев. Това е човек, който публично се хвалеше, че не е член на ГЕРБ-СДС, а е част от гражданската им квота. Очевидно се е променило рязко усещането в ГЕРБ кои са верните партийни членове. "Смятам, че това е една крайно неподходяща кандидатура на неподготвен за този пост човек, който не е способен да води диалог и по никакъв начин няма да гарантира безпристрастното ръководене на заседанията. Няма да подкрепя тази кандидатура. Жалко, че това решение не идва от групата на ГЕРБ в СОС, а е внесено от онази къща в Банкя", отбеляза Бонев.

"Когато се научи на български език, тогава може да бъде припознат от мен като председател на СОС", каза Иван Мечков от БСП. "Наблюдавайки поведението му по време на онлайн сесиите на СОС, Георгиев проявява агресивност, невъздържаност за разлика от Елен Герджиков, който има редица положителни качества и успяваше да овладее СОС. Надявам се Георгиев да поработи върху българския си език и върху някои черти от характера си, защото в противен случай предстоят големи скандали общинския съвет. Не приляга на председателя на СОС да бъде по-агресивен от самите общински съветници", добави Мечков.

Общинските съветници от "Демократична България" Методи Лалов и Веселин Калановски също не одобряват номинацията на Георгиев. Според тях той би бил "вреден". Те също изразиха мнение, че целта е на председателското място да бъде поставен послушник на Борисов.

Номинации от останалите политически групи не бяха направени. А мястото на Герджиков в общинския съвет зае Миглена Атанасова, която положи клетва днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във