Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Гебрев обвинен за чужда сделка, направена 11 години по-рано от влизането му в "Дунарит"

Бизнесменът Емилиян Гебрев, собственик на фирма "Емко", е привикан на разпит в специализираното следствие. Това е станало по телефона, без да е получавал призовка. Пред в. "БАНКЕРЪ" Гебрев заяви, че една година след като за първи път е повикан в следствието, едва сега е разбрал за какво става дума. Прокурорите са решили, че той е отговорен за това, че при приватизацията на завода през 2005 година той е бил купен с... "мръсни" пари. С други думи, е обвинен за чужда сделка, направена 11 години преди влизането му в "Дунарит" през 2016 г. Оказва се, че държавното обвинение може да повдигне обвинение за липсата на прокурорско "проучване" от страна на добросъвестен купувач. 

През 2017 г. Гебрев бе обвинен в организиране на престъпна група за пране на пари. Както обеща пред медиите, вчера той е изпратил съобщение на премиера Бойко Борисов, в което е поискал среща с мотива, че "напрежението ескалира и става много неприятно". Бизнесменът призна, че няма представа с какво точно би му помогнал Бойко Борисов, но го е направил, защото по време на екшъна с опита за овладяване на най-стария оръжеен завод у нас през 2017-а, Борисов му казал, че е трябвало да му се обади "по-рано". Не стана ясно дали сега оръжейният индустриалец е получил отговор от министър-председателя.

Припомняме, че през август 2017 г.  или 12 години след като бе приватизиран, “Дунарит” държавата опита да придобие собствеността на “Дунарит”, който беше продаден през 2005 г. за 2 млн. лева. Купувач по това време беше фирма “Дивал 59”. Малко по-късно, като акционери в предприятието влизат други две фирми, за които се говори , че са свързани с прогонения банкер Цветан Василев - “Кемира” и “Инкомс телеком холдинг”. От 2010 -а  собствеността на “Дунарит” остава само в “Кемира”. През февруари 2016 г. в Софийския градски съд беше внесен иск срещу Цветан Василев и още 26 ответници за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество . Цената на иска беше за над 2,2 млрд. лева. Сред "арестуваните" активи бяха акциите на "Кемира” в “Дунарит”, които представляват 91% от капитала на завода. С определение от май 2015 г. съдът допусна обезпечение на иска срещу “Кемира” и  наложи запор на дела на фирмата в “Дунарит”. От тогава до днес срещу "Емко" за заведени над 120 дела, кое от кое по-абсурдни.

В тази връзка не е маловажно да припомним, че вчера от разследване на "Биволъ" стана ясно, че анонимната доскоро офшорка „Виафот“ (Viafot Ltd.), която вече втора година напира да се домогне до печелившото предприятие е собственост на адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов .

"Най-близкият адвокат на Делян Пеевски е крайният бенефициент на офшорката „Виафот“ (Viafot Ltd.), регистрирана на Британските вирджински острови. Това показват данни от Панамските документи, пише Биволъ, позовавайки се на документи, получени след достъп по споразумение с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и Зюддойче цайтунг". 

„Виафот“ е собственик на българската фирма „Виафот Инвестмънт България“, която от две години прави опити да превземе русенския оръжеен завод „Дунарит“ с целия инструментариум на държавата. Собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев се оплака наскоро  в телевизионно интервю, че след като се е съгласил да влезе в собствеността на завода, срещу него се е стоварила цяла репресивна машина в лицето на прокуратурата и НАП. Срещу бизнесмена и сина му е имало и опит за физическо покушение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във