Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГБС започва да строи участъка на околовръстното от "Цариградско" до "Младост"

Започнаха същинските строителни дейности на участъка от над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от автомагистрала „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение.

По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. От 22 октомври досега се извършваше подготовка за същинските строителни работи.

Обществената поръчка беше спечелена от "Главболгарстрой - инстраструктурно строителство" АД - най-голямата строителна компания в страната и чест печеливш на този тип търгове за държавни поръчки.

Освен вече споменатите над 140 млн. лв., които ще отидат за реконструкцията, хазната ще плати и близо два милиона лева за строителен контрол на дейностите. Той ще бъде правен от обединението "СОП-ЮГ 2018" и в него влизат няколко инженерни компании. 

Началото на проектния участък е при 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. „Цариградско шосе“ и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път.

Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока или общо 6 ленти, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела -  „Стар Лозенски път“, "Патриарх Герман“, „Самоковско шосе“ и „Младост“.

Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над река Искър и река Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във