Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ГБС, "Джи Пи Груп" и "Грома холд" посягат към 430 млн. за 10 км от "Струма"

Обществената поръчка за изграждане на още 10.4 км от магистрала "Струма" в района на Кресна напредва. Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че са отворени четири ценови оферти за избор на изпълнител в участъка между Кресна и Крупник. Това е платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе.

Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота - 3.2.1 и 3.2.2, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, уточняват от пътната агенция.

В надпреварата за лот 3.2.2 са четири консорциума. В първия участват "ГБС-Инфраструктурно строителство“, португалската "ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас" и "Главболгарстрой Интернешънъл“. Тяхното ценово предложение е в размер на  475.19 млн. лева. 

Вторият кандидат е Обединение „ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.2.“, в което са: „Геострой“  „Пътстрой-92“, „Биас-М“ и „Илия Бурда“ с оферта от 410.06 млн. лева без ДДС.

Третото предложение е на  "ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА 3.2.2.“, с участници: „Джи Пи Груп“ АД и „Логистика 21“ ЕООД. Те са готови да извършат поръчката за сумата от 530.15 млн. лв., което е значително по-скъпо от офертата на конкурентите им. 

Четвъртата оферта е от консорциум, в който влизат "ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“ АД, „ГРОМА ХОЛД“ ЕООД (бившето "Агромах"), „ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД“ АД, „ВАХОСТАВ-СК“ а.с., „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД, „РУТЕКС“ ООД и „МЕТРОПРОЕКТ ПРАГА“. Те заявяват ценово предложение в размер на 419. 99 млн. лева.

 В този обект е включен и обходния път на Кресна, който е 5,5 км. При обхода на града ще бъде изградена и площадка за отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация. От нея ще има и връзка с Кресна. В отсечката ще бъдат построени 4 тунела - „Тисата“ /171 м/, „Света Неделя“ /1,3 км/, тунел „Кресна 1“ /358 м/ и „Кресна 2“ /230 м/. Те ще бъдат с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. В участъка ще има 11 виадукти с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. Чрез пътен възел „Кресна“ - при км 401+640, ще се осигурява достъпа в посока Кулата, София и път I-1.

Индикативната стойност на обществената поръчка за лот 3.2.2 е 430.52 млн. лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във