Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Газът - все по-солен

След период на значително поевтиняване на природния газ в края на отоплителния сезон се задава драстично поскъпване. Проекторешение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което ще бъде обсъдено на открито заседание на 28 март, т.е. два дни след предсрочните парламентарни избори, предвижда от 1 април цената на синьото гориво да скочи с близо 30 на сто. Така 1000 куб. м вече ще струват 363.26 лв., или 39.04 лв. за мегаватчас (без акциз и ДДС). В цената обаче не влиза таксата за преноса на суровината, която остава 19.73 лв. за 1000 куб. метра.

За абонатите на "Овергаз" поскъпването ще е още по-значително - 381.78 лева. Утежнението идва от факта, че "Овергаз" се забави със сключването на споразумение за доставки с "Булгаргаз" и подаваните към частната компания от 1 януари количества се оказаха над договорените с "Газпром". Затова те се фактурират по друга, по-скъпа тарифа, и тези допълнителни разходи сега ще трябва да бъдат възстановени през цената. 

Иначе от доклада на комисията става ясно, че повишението се дължи на увеличената цена на внасяния руски газ на входа на българската мрежа, както и на валутния курс на лева към щатския долар (1.83514 лв за долар, или поскъпване с 1.71 на сто). 

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев изрази надежда, че увеличението в цената ще бъде максимално контролирано от Комисията за енергийно и водно регулиране, защото в противен случай българският износ няма да е равнопоставен на конкурентите си в Европа. Сходна е позицията и на председателя на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов. "За нас - отбеляза той - поскъпването е шоково. То ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби."

Но не само индустрията има поводи за опасения. Потърпевши ще са и битовите потребители, и то не само тези, които се отопляват директно на природен газ. Всички топлофикации в страната използват газ като гориво и при увеличение от 30 на сто със сигурност ще се наложи преразглеждане и на цените на топлата вода и парното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във