Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газът у нас през октомври може да достигне до близо 70 лв./МВтч

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" съобщи, че прогнозната цена на природния газ за октомври е 69,76 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 35.67 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.  От дружеството отбелязват, че въпреки това нивото на цената остава с близо 16 лева по-ниско от очакваните тарифи на европейските пазари ( приблизителен размер на 44 EUR/MWh към 11 август).

Сега действащата августовска цена е 57.60 лв./MВтч без данъци и такси, което е над прогнозираната през юли цена на суровината за септември.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена ще бъде депозирано в КЕВР за утвърждаване на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември.

От "Булгаргаз" съобщиха още, че вече са изпълнили задължението си по Закона за енергетиката за продажба на организирания борсов пазар на природен газ на определени минимални количества синьо гориво. Те са предоставили природен газ в размер на 4 281 GWh по Програмата за освобождаване на природен газ за 2021 г. Всички предложени количества са били закупени на проведените търгове. "Булгаргаз" няма да предлага повече количества по Програмата за освобождаване за 2021 г., тъй като не разполага със свободни количества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във