Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газът у нас поевтинява с 47% през ноември

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цена от 123,01 лева за мегаватчас за ноември. Така намалението спрямо октомври е малко над 47%. "Булгаргаз" предложи цената да бъде 123.46, но след изчисления на КЕВР е извършена корекцията. Първоначалното заявление от края на октомври беше за цена от 130 лева. Промяната е заради продължаващата тенденция синьото гориво да поевтинява на борсите. По-ниската цена влиза в сила от днес. Три са основните причини за поевтиняването - общият спад на европейските пазари, възможността да бъдат доставени пълните количества азерски газ по договорена цена през интерконектора с Гърция, както и конкурентните цени, получени на открит търг, организиран от газовия доставчик.

Намалението веднага ще се отрази в сметките на потребителите, които се отопляват на природен газ. Но все пак цената ще остане висока в сравнение с миналата година. Около 44% по-евтин е бил тогава природният газ. Заради очакваното понижаване на цените на газа, няма да има ново увеличение на цените на парното и топлата вода от януари. Цените обаче вече са завишени от юли средно с 30%, в София - 40 на сто.

От юли до септември цената на газа се покачи с близо 150% и достигна рекордната стойност от над 350 лева за мегаватчас. Сега се нормализира, което доближава цената до тази от началото на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във