Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газът може да поскъпне още от 1 януари

Цените на природния газ на европейските борси се увеличават с по-голяма от прогнозираната скорост и за септември енергийният регулатор прие цената, която "Булгаргаз" очакваше за октомври.

Поскъпването на цената на газа ще се усети в сметките ни още от 1 октомври. Може да очакваме и нови „ценови шамари” и то още от началото на следващата година, коментира енергийният експерт Васко Начев.

"Компонентата газ заема около 70% от ценообразуването на топлоенергия. Полезен ход обаче няма. В блатото са 2 огромни камъка. Към тях са вързани на единия ТЕЦ „Марица изток”, на другия - „Топлофикация София”. Вчера г-жа Фандъкова каза, че ще й хвърли едно тънко въженце, за да предотврати потъването. Това няма как потребителите да го усетят, защото не може с палеативни мерки да се реши кардинално този въпрос. Това е глобално сбъркана политика за нефта и газа”, каза Начев пред Нова телевизия.

Според него е грешна стъпка решението на германския канцлер Ангела Меркел към 2040 страната да не ползва газ. Друг грешен ход било изявлението на шефа на ЕЦБ, че институцията вече няма да дава пари за газови проекти. 

"Този бранш изисква много капиталовложения. При такива изявление си давате сметка как се дърпат инвеститорите. Системата обаче не би могла да понесе, ако всички преминат на отопление с климатик", твърди експертът. 

Цените на природния газ на европейските борси се увеличават с по-голяма от прогнозираната скорост и за септември енергийният регулатор прие цената, която "Булгаргаз" очакваше за октомври.

Внесеното заявление от държавния обществен доставчик на 10 август бе за 67.33 лв., а прогнозата за октомври бе за 69.76 лв. или 35.67 евро за мегаватчас. Тъй като "Булгаргаз" следи до последно движенията по европейските борси, които са част от образуването на цената на доставяното от "Газпром" гориво, на 1 септември е внесено изменено заявление, което вече е за цена от 69.40 лв. Тя е утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във