Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Газпром" увеличил с 52% доставките на газ за България

"Газпром" е увеличил износа на газ с 28.3% от началото на годината, показват предварителни данни на руския холдинг, цитирани от ТАСС. В същото време производството на газ се е покачило с 8,4% на годишна база и достига 112,4 млрд. куб метра.

По-специално са се увеличили доставките за Германия (с 28,7%), Турция (с 80,5%), Финландия (със 74,2%), Сърбия (с 61,5%), Румъния (със 77,7%), България (с 52,1%) и  Гърция (с 24,5%).

"Газпром" отбелязва продължаващото голямо търсене на газ в началото на календарната пролет на фона на студеното време. В доклада на дружеството се споменава, че и за огромен износ на природен газ към Китай. Холдингът посочва, че износът на газ за Китай редовно надвишава ежедневните договорни задължения на "Газпром".

Данните, приложени в новия Десетгодишен план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз", показват, че относителният дял на вноса на руски газ през 2020 г. е 76,1 % или 23 602 Gwh. За сравнение през 2019 г. този дял е бил 81,6 % или 24 802 Gwh. През 2019 г. над 18% от доставките на газ за България са от алтернативни източници. За 2020 г. делът им в общото потребление на страната е близо 24%.

Преди година бе обявено. че „Газпром” ще намали с 40,3% цената на природния газ, който България внася от Русия, при това със задна дата - от 5 август 2019. По-ниската цена дойде благодарение на споразумението по антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром”. В края на май 2018, Еврокомисията формално приключи разследването срещу руския енергиен гигант за злоупотреба с монополна пазарна позиция редица страни от Източна Европа, включително и в България. Проверката на Еврокомисията завърши без санкции, но „Газпром” се ангажира да намали цените, както и да преустанови опитите си да ограничава достъпа на конкуренти до източноевропейския пазар.

Паралелно на територията на България бе изградено продължението на "Турски поток", което властите ни наричат "Балкански поток". Газопроводът е с дължина 474 км от границата ни с Турция до тази със Сърбия и изграждането му струва 3 млрд. лв., които държавното дружество осигури чрез заеми.

"Балкански поток" бе въведен в експлоатация в последните дни на 2020 г. От януари 2021 г. договорените количества за пренос през тръбата са около 10 млн. куб. м дневно на руската "Газпром" и швейцарската МЕТ. С въвеждането на компресорната станция "Расово" капацитетът за транзит става до 20 млн. куб. м дневно. През септември 2021 г., когато стане готова и другата компресорна станция – "Нова Провадия", се очаква да се достигне пълният капацитет на газопровода, който на входа на границата с Турция ще е 19.3 млрд. куб. м годишно, а на изхода към Сърбия - 12.7 млрд. куб. м. "Газпром" и МЕТ са резервирали 90 на сто от входа и 80 процента от изхода на газопровода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във