Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Газпром ще продава газ за България с 40% по-евтино

Новият ни договор с „Газпром“ е с най-голямо намаление на всички държави, които предоговорят – над 40%, обяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. От изявлението на министър-председателя стана ясно, че договорът вече е подписан и е върнат в България от руска страна. 

"Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното. Винаги сме благодарили и изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната и Освобождението ни", посочи Борисов. 

По думите му със стара дата ще бъдат възстановени на индустрията и производителите над 150 милиона лева и ще консумират газ с над 40% по-ниска цена.

Според енергийния министър Теменужка Петкова намалението на цената ще даде възможност на българската икономика да става все по-конкурентоспособна и българския производители да се ползват от пазарните механизми при определяне на цената на природния газ. 

Възможността за предоговаряне на цените се откри, след като Газпром сключи споразумение с Европейската комисия по антимонополно дело. В решението бе посочено, че България може да поиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойностиНовата цена трябва да отразява тези стойности, включително и цените на разпределителните центрове за втечнен газ.

По време на брифинга в Министерския съвет бе съобщено още, че "Газпром" ще възстанови суми на "Булгаргаз", платени за вече доставения природен газ.

"Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между "Газпром" и "Булгаргаз". То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г. Тогава "Булгаргаз" официално поиска от "Газпром" предоговаряне на условията на договора по отношение на цената. Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август до 29 февруари 2020 г.", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Той допълни, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на "Булгаргаз".

"За тази цел ще поискаме от регулатора да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с "Газпром". По първоначални изчисления "Булгаргаз" ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване в приблизителен размер на 150 милиона лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март", каза още Павлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във