Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Газпром" ще довърши самостоятелно "Северен поток 2" при санкции от САЩ

Руският газов гигант има план да довърши строежа на газопровода "Северен поток 2" със собствен ресурс, ако САЩ наложат санкции на партньори му в проекта. От Кремъл казват, че дори може да подготвят компенсации за компаниите, които ще се оттеглят от проекта вследствие на Вашингтон, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на руския зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски.

Както "Банкеръ' вече писа, в американския сенат се подготвя закон, предвиждащ санкции за компаниите, чиито плавателни съдове участват в полагането на тръбите. Според проектонорматива, ако тези компании продължат работата си по "Северен поток 2", ще получат забрана за влизане в САЩ и замразяване на активи. Законопроектът също така дава възможност за налагане на редица санкции на физически и юридически лица, които предоставят финансови или технически услуги или застраховки на корабите.

На практика "Северен поток 2" е разширение на съществуващия газопровод "Северен поток", свързващ Русия и Германия. Той следва да премине през изключителните икономически зони и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината на тръбата ще е над 1200 км и по нея ще се транспортират 55 млрд. куб. м газ годишно.

Проектът се изпълнява съвместно от руския "Газпром", френската фирма Engie, австрийската OMV AG, холандската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейската комисия няма да успее да блокира проекта въпреки новата газова директива на Европейския съюз. Австрийската компания OMV пък потвърди, че не възнамерява да се оттегли въпреки заплахите със санкции на САЩ. 

Все пак Меркел обеща, че в бъдеще Германия възнамерява да разнообрази доставките на газ и ще изгради съоръжения за съхранение на втечнен природен газ

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във