Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Газпром" пренасочи доставките за Унгария през България и Сърбия

Руският гигант "Газпром" е спрял транзита на газ, предвиден за Унгария, през Украйна и го е пренасочил през разширението на газопровода "Турски поток", който минава през България и Сърбия. Това съобщи украинският газов оператор GTS.

Транзитът на природен газ за Унгария през Украйна е бил спрян на 1 октомври. Това е случило въз основа на нови дългосрочен договор, който "Газпром" подписа с властта в Будапеща. Той предвижда доставката на 4.5 млрд. куб м газ годишно за Унгария да се случва през "Турски поток".

На 27 септември "Газпром" подписа 15-годишно споразумение с Унгария. Няколко дни по-късно Сърбия и Унгария официално откриха трансгранична междусистемна газова връзка, позволяваща приток на природен газ през газопровода "Турски поток".

Сърбия завърши полагането на около 400 км тръби от "Турски поток" през декември 2019 година. Дългото 474 км продължение на "Турски поток" през България бе изградено за 448 дни, газ по него потече от 1 януари 2021 година.  Търгът бе спечелен от саудитската фирма "Аркад", а стойността на поръчката бе за над 2.2. млрд. лева без ДДС. С аргумента "да се избегне забавяне на строителството заради пандемията" "Аркад" включи като подизпълнители три руски, три италиански, сръбска, турска и беларуска фирма. 

Газопроводът транспортира синьо гориво от Турция през България и Сърбия - до Унгария.  

Москва казва, че с построяването на "Турски поток" Русия намалява зависимостта си от Украйна като основен транзитьор на руски газ за европейския пазар.

Украйна очаквано прие на нож промяната на маршрута за доставки на природен газ за Унгария. "Монополизирането на газови маршрути от "Газпром", на което в момента сме свидетели, повдига въпроси относно основните принципи на функционирането на газовите пазари в ЕС - конкурентоспособност и прозрачност. Укрепването на доминирането на един играч и използването на лостове за очевидни политически цели на фона на шокиращото покачване на цените на газа в Европа трябва да бъде спряно", заяви шефът на украинския газов оператор GTS Сергей Макогон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във