Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Газпром" предпочита България пред Гърция за трасето на „Турски поток“

Второто разклонение на газопровода "Турски поток" ще минава през територията на България, а не през Гърция. Това обяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Второто разклонение на "Турски поток" ще мине през България, Унгария, Сърбия. В България - директно. Първото разклонение на "Турски поток" е предназначено за турския пазар, а газ по тръбата му трябва да потече от 1 януари 2020 г.", обясни Новак. 

Енергийният министър каза също, че се допуска и възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на "Турски поток" в случай на търсене на руски газ. "Готови сме да снабдяваме с газ в нужния обем в рамките на конкуренцията", добави той.

Kaпaцитeтът нa вcяĸa eднa oт линиитe щe бъдe 15,75 милиapдa ĸyбични мeтpa cиньo гopивo нa гoдинa.

Предвижда се "Турски поток" да минава по дъното на Черно море от Русия (Краснодарски край, гр. Анапа) до Турция. Планираше се на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни. За строителството на газопровода на територията на Русия ще се използва по-рано построената инфраструктура за неосъществения "Южен поток". Морската част на проекта се планира да е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия ще бъде 180 км. Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.

На 10 октомври 2016 г. се сключи договора за прокарване на газопровод с капацитет 15,75 млрд м³ годишно, като сумарният капацитет ще достигне 31 млрд м³ с възможност за разширяване до четири тръби с общо пропускане на 63 млрд м³ газ на година. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във