Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ГАЗПРОМ ПАК ИСКА НАМАЛЯВАНЕ НА ТРАНЗИТНИТЕ ТАКСИ

АГЕНЦИЯТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ ЩЕ ОБЯВИ НОВ КОНКУРС ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ-РУСЕ

Изграждането на нефтопровода АМБО много трудно ще се реализира само на чисто икономическа основа, заяви Румен Овчаров. Според него е необходима политическа и финансова подкрепа за проекта от голяма европейска или световна сила. Като пример той посочи трасето Баку-Тбилиси-Джейхан, което получи солидния гръб на САЩ.

В Булгаргаз е получен отговор на писмото, което изпрати неотдавна до руската компания Газпром, съобщи в петък (27 януари) пред парламента ресорният министър Румен Овчаров. В него газовият гигант продължава да настоява за намаляване на транзитните такси, които получава България за преноса на суровината през нейната територия. Разговорите ни с Русия протичат в рамките на нормалното. Ще водим преговори с ясната позиция, че ще защитаваме българските национални интереси. Както в краткосрочен, така и в дългосрочен стратегически период от време, каза Овчаров в експозето си за енергийната стратегия на страната. Той отказа да даде повече подробности, за което бе улеснен и от процедурата, която бе гласувана за обясненията на енергийния министър. Първоначалното предложение на ОДС бе всяка парламентарна група да има право да зададе по три въпроса. То обаче бе отхвърлено, като се прие вариантът питането да е само едно, а Овчаров да отговаря, след като му бъдат зададени всички въпроси. Единственият коментар, който министърът направи пред журналисти след заседанието, бе, че новото писмо не е обвързано с намаляване на газовите доставки.
Овчаров обясни пред депутатите, че затварянето на четирите малки блока на АЕЦ Колзодуй и забавената рехабилитация на ТЕЦ Марица-изток 2 и Марица-изток 3 поставят страната ни в доста тежко състояние. През 2007 и 2008 г. няма да имаме проблем с покриването на вътрешното потребление, но износът ще бъде сведен до 1-2 млрд. киловатчаса. Няма да можем да покриваме енергийния дефицит на Балканите. Но това няма да е наш проблем, нека тези, които имат нужда, да проявят активност в тази посока, заяви енергийният министър.
Вината за сегашната ситуация той хвърли върху предишните правителства. Кабинетът Костов бе упрекнат, че не е действал последователно при реализацията на важни за страната енергийни обекти като каскадата Горна Арда, рехабилитацията на ТЕЦ Марица-изток 3 и изграждането на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ Марица-изток 1. Според Овчаров, ако поне един от тези проекти е бил реализиран навреме, сега нямаше да има заплахата България да изгуби ролята си на водещ енергиен център на Балканите. Другата му критика бе към въведената по това време практика да се сключват дългосрочни договори за изкупуване на цялото количество произведена електроенергия, които правят невъзможна либерализацията на пазара на ток в страната.
Не бяха пощадени и сегашните коалиционни партньори от НДСВ. Одобрената през 2002 г. енергийна стратегия бе реализирана по изключително неправилен начин. Когато в цяла Европа се създава общ енергиен пазар, у нас се прие раздробяване на енергопроизводствените мощности. Това превърна страната ни в топъл бюфет, от който някой идва и взима най-сладкото в даден момент парче, каза Овчаров.
Другата тема, която вълнуваше депутатите, бе съдбата на проекта АЕЦ Белене и сделките за ТЕЦ Варна и Топлофикация - Русе. Информацията, която получиха обаче, бе доста оскъдна. Министърът не пожела да коментира подробности около избора на кандидат за изграждането на втората атомна седмица преди отварянето на офертите. Той обясни единствено, че успоредно с оценката на предложенията на Атомстройекспорт и Шкода ще се уточнява как точно ще бъде структурирана компанията оператор на АЕЦ Белене и как ще се изберат инвеститорите, които ще се включват в нея. От думите на Овчаров стана ясно, че досега три частни компании са поискали да се включат като мажоритарни акционери в бъдещата структура.
Колкото до бъдещето на АЕЦ Козлодуй, министърът на икономиката и енергетиката бе категоричен, че идеите за изграждането на нови два реактора на площадката (блокове VII и VIII) изобщо не стоят на дневен ред, тъй като това ще надхвърли нуждите от електроенергия на региона, а и на Европейския съюз. Ще изпълним ангажиментите си, които поехме за затварянето на блокове III и IV в края на тази година. Но смятам, че България е единствената държава, която плаща цената за влизането в Европейския съюз предварително. Спряхме два блока през 2002 г., ще спрем още два сега. Ако трябваше да ги построим сега, цената им щеше да е 4 млрд. евро, заяви Овчаров.
Правителството и Агенцията за приватизация все още не са решили как ще продължи сделката за ТЕЦ Варна, след като руската Обединени енергийни системи (ОЕС) отказа да плати цената, която бе предложила за мощността. Имаме заявен интерес към централата от участник, които е готов да предложи цена, по-висока от тази на класираната на второ място оферта, но Агенцията за приватизация трябва да вземе своето решение, коментира Овчаров. Ще припомним, че на второ място бе класирана чешката компания CEZ, която предложи 192.4 млн. евро за ТЕЦ Варна, трети бяха италианците от Енел със 150.9 млн.евро. Според министъра най-вероятно за Топлофикация - Русе ще бъде обявена нова процедура, тъй като ОЕС, която и тук даде най-добра оферта, ще се откаже от сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във